Maden

Een vlieg legt wel 400 eitjes per dag. Als zo'n eitje gelegd wordt op een vochtige, rottende, voedselrijke bodem (mest, vlees, etensrestjes) kan daar na een aantal dagen een made uit ontstaan. Hoe warmer, hoe sneller dat gaat.


Maden in je groenkliko zijn makkelijk te voorkomen door:
- Vlees, zacht fruit en vochtige, gekookte of gebakken voedselresten in een krant te wikkelen voordat je ze weggooit. De vlieg kan er dan niet meer bij om eitjes in te leggen. Mochten er voor het weggooien toch al eitjes op zitten, dan zal de uitgekomen larve in het pakketje blijven zitten.
- De kliko zoveel mogelijk gesloten te houden zodat de vlieg er niet bij kan.
- De kliko, bij droog weer, juist open te zetten zodat het afval droogt en niet gaat broeien en rotten waardoor het een goede voedingsbodem vormt voor de larve.
- Verse lavendeltakjes bovenop te gooien of een zakje met mottenballen in de groenbak te hangen. Vliegen hebben een hekel aan deze geur.

Toch maden in je groenbak? Geen paniek, de vuilophaaldienst zal hem desondanks legen. Eventueel kun je de kliko open zetten, vogels zijn dol op maden en als ze ze weten te vinden zijn ze zo weg. Maak de kliko na het legen schoon met een sopje en zorg dat hij volledig droogt voordat je hem weer in gebruikt neemt.

Reacties