Moestuin

Maïs en aardperen zijn snelgroeiers die kunnen dienen als afscheiding, haag, windvanger.

Zaai voor in een bak met wc-rolletjes, zo krijgt ieder plantje zijn eigen wortelkluit. Het plantje kan met wc-rol buiten in de aarde gezet worden zodat de wortels niet beschadigen. De wc-rol verteert vanzelf. Je kunt ook papieren zakjes gebruiken of zelf kokertjes vouwen van, liefst onbedrukt, papier.

Begin niet te vroeg met binnen voor zaaien. Groene plantjes in een verder nog kale moestuin worden als eerste aangevallen door slakken, rupsen en luizen. Ze binnenshuis langer door laten groeien levert zwakke planten op die minder goed bestand zijn tegen temperatuurwisselingen, droogte en regen.

Onkruid dat nog geen zaad heeft gevormd, snoeisel van de heg, zaagsel, boomschors, herfstbladeren e.d. zijn een vruchtbare bodembedekking. Het beschermt, voedt, zorgt dat de aarde minder snel uitdroogt en dat er geen zonlicht bij de aarde komt waardoor onkruid niet ontkiemt. Mulchen is de term hiervoor. Let op met schimmel en te snelle rotting, dit kan overslaan naar de planten.

Kras voordat je in de tuin aan de slag gaat met je nagels over een stuk zeep om zwarte rouwranden onder je nagels te voorkomen.

Een zware, niet te hanteren, pompoen kun je optillen door hem op een dekentje te rollen. Je kunt de pompoen dan ophijsen aan de 4 hoekpunten van de deken.

Afgeknipte PETflessen en doorzichtige plastic groente- en fruitbakjes uit de supermarkt kun je gebruiken als mini-kasje om jonge planten te beschermen.

Geknipte reepjes van oude nylon panty's en kniekousjes zijn ideale opbindtouwtjes voor planten. Ze groeien mee en snijden niet in de plant.

Aan zelf pompoenzaden verzamelen zit een risico omdat je niet weet met welke soort de plant is bevrucht. Sommige combinaties leveren een slechte oogst. Alleen doen als je van verrassingen houdt.

Last van beestjes die je oogst in gevaar brengen?
Klik hier voor bladluizen, katten, slakken en vogels.

Reacties