Stofzuiger

Zuig wat gedroogde lavendel, geurend wasmiddel of iets dergelijks op om een muffe geur te voorkomen. Of spuit een luchtje op de stofzuigerzak.

Doe een panty-kousje om het mondstuk als je iets kleins, zoals een contactlens, wilt zoeken.


In plaats van een stofzuigerfilter te vervangen kun je hem buitenshuis met perslucht schoon blazen.

Doe een dop van een slagroomspuit of ketchupfles op je stofzuiger om je toetsenbord, kleine hoekjes e.d. schoon te zuigen. Of doe een spuitzak met een spits mondstuk om het uiteinde van de stofzuigerslang.

Bouwstof beter niet opzuigen. De filter raakt verstopt en de motor daardoor overbelast. Indien toch noodzakelijk; vervang het filter zo snel mogelijk of maak het filter schoon.

Laat etensrestjes als rijst en dergelijke uitdrogen voordat je ze opzuigt. Gedroogd laten ze makkelijker los en wrijf je geen vlekken ín het tapijt.

Maak een zaklamp met een elastiek vast aan het mondstuk als je in donkere hoekjes zuigt voor beter zicht.

Als je alleen gladde vloeren in huis hebt, overweeg dan om de stofzuiger weg te doen. Met een (rubberen) bezem of vloerveger met stofdoekjes wordt de vloer goedkoper en makkelijker stofvrij. Je hoeft geen stofzuiger achter je aan te sjouwen, geen stopcontact te zoeken, je maakt geen lawaai en je spaart opbergruimte uit. Losse tapijtjes kun je buiten uitkloppen.

Doe de middelste treden van een beklede trap met de kruimeldief als je de stofzuiger niet kunt vasthouden of neerzetten.

Vlooien of ander ongedierte opgezogen? Doe een goed afgesloten plastic zak om de stofzuigerzak en gooi gelijk weg. Stofzuigers zonder zak; leeg de inhoud in een plastic zak.
Of zet de stofzuiger op een droge, warme plaats. Bijvoorbeeld buiten in de felle zon. De beestjes zullen dan uitdrogen.

Reacties