Theezakjes

Gebruikte theezakjes zijn ideale kompressen. Ze hebben in kokend water gehangen en zijn daardoor steriel. De thee of kruiden zijn voorgeweekt en geven door het zakje heen heilzame stoffen af. En dankzij het zakje heb je geen troep. Afgekoeld zijn ze geschikt als koud kompres en net uit de theepot als warmte kompres.


Zwarte thee bevat tannine. Tannine heeft een samentrekkende werking. Gebruikte afgekoelde zwarte theezakjes kun je op zwellingen van een koortslip, aft, of insectenbeet doen. En op kleine, niet open zijnde, brandwondjes. Wallen onder je ogen worden (tijdelijk en gedeeltelijk) weggetoverd met een zwarte-thee-oogkompres.

Kamille is ontstekingsremmend en verzachtend. Gebruikte theezakjes kun je doen op eczeem, jeukende plekjes, tandvleesontstekingen, aften, puistjes enzovoort.
Veel heilzame kruiden zijn als thee te koop en op die manier handig als kompres te gebruiken.

Ongebruikte theezakjes met munt, lavendel e.d. zijn goedkope geurzakjes.

Ongebruikte en gedroogde gebruikte theezakjes kunnen dienen als geurvreter in de koelkast of auto. Als ze muf ruiken is het tijd om ze te vervangen.

Theezakjes mogen in zijn geheel op de composthoop. De inhoud kan rechtstreeks als mest in de tuin gestrooid worden.

Gebruik alleen gevouwen zakjes. Gevouwen zakjes hebben een nietje of zijn met een steekje dichtgenaaid.
In gesealde zakjes zit kunststof verwerkt dat smelt bij verhitting waardoor de zakjes geplakt kunnen worden. Piramidevormige zakjes zijn vaak geseald en/of volledig van kunststof. Zakjes met kunststof verteren niet en mogen niet in de groenbak of composthoop. Als kompres op een gevoelige of beschadigde huid beter geen theezakjes met kunststof gebruiken.

Reacties

Een reactie posten