Wildplukken

Wildplukken; voedsel niet kopen of telen maar plukken op een plaats waar het toch al was. Niet oogsten wat je gezaaid hebt maar wat de natuur biedt. Denk aan het onkruid in je tuin, het openbaar groen in je wijk of langs het fietspad en het voedsel uit het bos of park.
Let het hele jaar door op het groen. Is dat een bloeiende bramenstruik? Hangen daar hazelnoten? Wat zijn die mensen daar aan het plukken? Zodat je weet waar je moet zijn als het oogsttijd is.

Eetbaar onkruid dat iedereen wel kent; madeliefjes, paardenbloemen, zevenblad en brandnetel. Heerlijk in de sla, soep of stamppot. Van brandnetel en kamille kun je thee zetten met heilzame werking.

Wilde paddenstoelen zijn onwijs lekker. Ga op cursus of koop een goed boek om de eetbare van de giftige soorten te onderscheiden. Paddenstoelen zijn de vruchten van ondergrondse schimmelnetwerken. Voorzichtig al draaiend plukken of afsnijden en de aarde eronder niet beschadigen.

Hazelnoten, tamme kastanjes, bramen en bosbessen zijn leuk om te verzamelen met kinderen en je kunt er voor kinderen heerlijke gerechten mee maken.

Vlierbessen moet je koken en en de pitjes eruit zeven voordat je ze kunt nuttigen. Er worden heilzame werkingen aan toegeschreven en het is een stevige smaakmaker voor stoofgerechten, sap, jam, wijn en siroop.

Daslook is in landen waar het meer voorkomt dan in Nederland, zoals Duitsland, razend populair. De sterk naar knoflook en bieslook smakende bladeren worden gebruikt in soep, salades, sauzen, kruidenboter en kazen. Helaas wordt het blad soms verward met het zeer giftige lelietje van dalen. Beide planten ontluiken in het vroege voorjaar en de bladeren zien er hetzelfde uit. Beide hebben witte bloemetjes, weliswaar van verschillende vorm, maar er wordt al geoogst voor de bloei. Je kunt de bladeren uit elkaar houden door de knoflookgeur.

Alle rozenbottels zijn eetbaar en zitten vol met vitamine C en vezels. Ook die grote, dikke, brede van de Japanse bottelroos in het gemeente-plantsoen. Rozenbottels zijn rauw erg zuur, door vorst of koken worden ze iets zoeter. De pitjes zijn bitter en worden er voor jam en siroop uitgehaald. Van gedroogde bottels kun je thee zetten.

Reacties