Fabeltjes

Van spinazie word je sterk
Een hardnekkige mythe. Die versterkt werd door de tekenfilm Popeye. Popeye at een blik spinazie voor extra kracht. Ooit heeft er waarschijnlijk ergens een komma verkeerd gestaan in een onderzoek waardoor het leek alsof er 10x zoveel ijzer in spinazie zat. Er zit wel ijzer in spinazie, en spinazie is zeer zeker gezond. Maar het bevat dus slechts 10% ijzer dan wat wordt gedacht, de vorm waarin ijzer in spinazie zit is wordt minder goed opgenomen door het lichaam dan de dierlijke variant uit vlees, en bovendien werkt oxaalzuur dat in spinazie zit opname tegen.

Baking soda met azijn is een fantastisch schoonmaakmiddel
Je zou er de gootsteen mee kunnen ontstoppen en je wasgoed wordt er stralend schoon van....
Het gaat inderdaad bruisen en borrelen, wordt misschien warm en het ziet er spectaculair uit. Maar een zuur (azijn) en een base (soda) tesamen heffen elkaars werking op! Je houdt uiteindelijk water en zout over en dat maakt een stuk minder goed schoon dan azijn of (baking) soda afzonderlijk.

Paardenbloemen en kanker
Her en der staan berichten dat paardenbloemthee beter werkt tegen kanker dan chemotherapie. Binnen 48 uur zouden de kwaadaardige cellen weg zijn!
Nou is er in de wortel van de paardenbloem inderdaad een stofje gevonden dat kanker zou kunnen doden. Dat is nog niet uitgetest op mens of dier. Het is onbekend of het daadwerkelijk geneest, bij welke kankersoort het zou werken, in wat voor vorm en hoeveelheid het toegediend moet worden enz. Daar moet eerst nog wetenschappelijk onderzoek naar gedaan worden.
Dat paardenbloemen(wortel)thee effectiever zou zijn dan chemotherapie is bullshit.

Paracetamol als wondermiddel voor puistjes, insectenbeten of om mee te wassen
Vermoedelijk heeft iemand ooit paracetamol en aspirine met elkaar verward. In aspirine zit acetylsalicylzuur en dat werkt tegen roodheid en zwelling en kun je inderdaad op puistjes of insectenbeten doen.
Wassen met medicijnen is sowieso niet aan te raden. Je moet nogal wat pilletjes verpulveren of oplossen om het effect van soda, schoonmaakazijn of waspoeder te evenaren. Dat is duur en omslachtig!

Tanden poetsen met soda
In Amerika en Engeland wordt de term soda gebruikt voor baking soda. Baking soda = natriumbicarbonaat = zuiveringszout. En dat is de soda die geschikt is om tanden mee te poetsen.
In Nederland wordt de term soda echter gebruikt voor schoonmaaksoda. Schoonmaaksoda = natriumcarbonaat. Dit is een veel reactievere stof en niet geschikt om tanden mee te poetsen.
Het gaat vaak mis als een Engelstalige tip omgezet wordt in het Nederlands. Men is zich niet bewust dat soda in het Nederlands een andere betekenis heeft.

In appel(stroop) zit veel ijzer
Van nature zit in appels niet zoveel ijzer. Waarschijnlijk stamt dit "weetje" uit de tijd dat appelstroop in gietijzeren ketels werd gekookt. Dat is niet meer zo. Wel wordt er tegenwoordig ijzerrijk beetwortelsap toegevoegd aan appelstroop om deze te zoeten.

Kurkuma is een sterk geneeskrachtig middel
Kurkuma zou een sprookjesmiddel zijn tegen allerhande kwalen tot aan Alzheimer en kanker aan toe.
Talloze onderzoeken laten zien dat kurkuma, behalve het placebo-effect en een lichte ontstekingsremmende werking, dergelijke ziektes niet geneest. Bovendien kan kurkuma irritaties veroorzaken en de werking van andere medicijnen beïnvloeden, het is niet "baat het niet, schaadt het niet".

Een oliebol is beter voor de lijn dan een eierkoek
Per gewichtseenheid bekeken bevat een oliebol inderdaad wat minder calorieën dan een eierkoek. Helaas weegt een oliebol meer dan het dubbele van een eierkoek waardoor het per stuk bekeken niet klopt.

Toegevoegd op 21 augustus 2017:
Actieve koolstof zuivert je bloed
Actieve koolstof heeft een hoog adsorptievermogen, dat betekent dat het goed stoffen aan zich kan binden. Norit (koolstoftabletjes) is een geneesmiddel dat bedoelt is om gifstoffen in je maag te neutraliseren. Als je actieve koolstof door je groente- of fruitshake doet zou dat reinigend werken voor je lichaam. Doch de koolstof in zo'n drank komt geen gifstoffen tegen in de maag en zal voornamelijk de goede stoffen die in de shake zitten aan zich binden.

Reacties