Hoesten

Hoesten doe je om je luchtwegen schoon te maken. Als het slijmvlies van je luchtwegen wordt geprikkeld maakt het extra slijm aan. Door te hoesten wordt dat slijm, samen met stofdeeltjes en andere ongewenste stoffen, afgevoerd. Hoesten zonder slijm wordt droge hoest of kriebelhoest genoemd.

Probeer bij een droge hoest zo min mogelijk te hoesten. Probeer een kuchje weg te slikken zodat het niet kan overgaan in een hoestbui. Hoesten wekt hoesten op. Hoesten zonder slijm heeft geen functie. Van hoesten zonder slijm wordt je keel schraal wat weer een hoestprikkel kan veroorzaken.

Als de hoest veroorzaakt wordt door een geïrriteerde keel kun je de keel smeren met een lepeltje olie, honing, stroop of siroop. Zie ook keelpijn.

Vastzittend slijm kun je oplossen door stoom in te ademen, hete thee te drinken of uien te snijden.
Een doorgesneden ui 's nachts naast je bed wil nog wel eens helpen.
Pas op met scherpe geuren als eucalyptus en kamfer, het slijmvlies van de luchtwegen is erg gevoelig en kan ervan geprikkeld raken. Wat juist weer extra hoesten veroorzaakt. Soms zal zelfs uienlucht teveel irriteren.

Hoestdrankjes hebben meestal maar een matig effect. Je slikt ze door en ze komen in je slokdarm terecht. Hooguit smeert het de keel en adem je wat damp in.
Ingredi├źnten die vaak getipt worden voor hoestdrank zijn honing, tijm, laurierdrop, gember en anijs.

Hoestdrankjes met ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen zelf maken:
- Een ui snipperen, in een zeefje doen, suiker erop strooien, en het vocht dat er uitloopt kun je, eventueel verdund met water, gebruiken als hoestdrank. Als je geen zeefje hebt; kapje van de ui snijden, de ui iets uithollen, een gaatje maken in de onderzijde, op een glas met een beetje water zetten en het binnenste vullen met (bruine) suiker.
- Ditzelfde kun je doen met rammenas.
- Anijsblokjes oplossen in water.
Een sterke concentratie in kleine hoeveelheden langzaam doorslikken. Als je veel water toevoegt drink het dan zo heet mogelijk.

Slijm mag je doorslikken, dan wordt het afgevoerd via het spijsverteringskanaal.

Reacties