IJzerrijke voeding

Bloedarmoede (te weinig zuurstof in je bloed) kan veroorzaakt worden door ijzertekort.
IJzertekort kan ontstaan doordat je bloed verliest, slecht ijzer op neemt, in de groei bent, zwanger bent, borstvoeding geeft of als je te weinig ijzer via de voeding binnen krijgt.

IJzer uit dierlijke producten wordt beter opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten.
Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Drink een glaasje verse jus of eet een stukje fruit bij ijzerrijke voeding.
Tannines en calcium belemmeren de opname van ijzer. Drink geen sterke thee, melk of rode wijn bij het eten van ijzerrijke producten. Een paar uur erna een glaasje drinken kan geen kwaad.

Een tip uit grootmoederstijd
... toen ze nog geen roestvaststalen spijkers hadden. En ijzeren spijkers vaak niet waren beschermd tegen roest met een laagje nikkel of zink.
Steek ijzeren spijkers (spijkers zonder beschermend laagje) in een appel en laat 6 tot 24 uur zitten. De appel zal ijzer opnemen. Haal de spijkers eruit en eet de appel op. Naast ijzer krijg je vitamine C binnen wat de opname bevordert.

IJzerrijk voedsel:
- Vlees. Hoe roder hoe meer ijzer er in zit. Paarden-, lams- en rundvlees leveren meer ijzer dan varkensvlees en gevogelte. Alle levers bevatten veel ijzer, doch deze niet te vaak eten i.v.m. de afvalstoffen die er eveneens in opgeslagen worden.
Stroopketel Nonke Buusjke
- Vis. Met inktvis als grootste ijzerleverancier.
- Schelpdieren als mossels en oesters.
- Eieren.
- Peulvruchten.
- Noten.
- Volkorenproducten.
- Stroop. Al is het niet meer zoveel als vroeger toen ze ijzeren ketels gebruikten.
- Gedroogde abrikozen en tomaten.
- En in iets mindere mate; aardappelen, groente en fruit.
IJzer wordt soms toegevoegd aan vleesvervangers, ontbijtgranen, siropen en dranken. Kijk op de verpakking van het product.

Niet altijd kan een ijzertekort opgelost worden door ijzerrijk voedsel te eten. Soms zijn ijzertabletten nodig, doe dit altijd op advies en in overleg met de huisarts.

Reacties