Vlooien

Vlooien zuigen bloed van zoogdieren en vogels. Ze nestelen niet op het dier. Eitjes komen overal terecht. De larven die uit de eitjes komen kunnen nog niet zelf zuigen en leven grotendeels van de zwarte uitwerpselen van de volwassen vlooien. Je vindt vlooien daarom vooral bij beesten die nesten hebben. Larven komen op een gegeven moment in een popfase en komen daar pas uit als zich een gastheer aan dient. In deze popfase kunnen vlooien wel tot een jaar overleven.
De vlo kan zich alleen voortplanten met het bloed van zijn vaste gastheer. Zo kan de kattenvlo zich niet voortplanten met mensenbloed.

Vlooien kun je vangen met de hand of uitkammen, doch de verspreiding vindt voornamelijk plaats door de eitjes waarmee de omgeving bezaaid ligt. Houd nesten, slaapplaatsen, manden en plaatsen waar je huisdier vaak vertoeft goed schoon. Dweil gladde vloeren, klop matten uit, was dekentjes en stofzuig vloerbedekking grondig.
Hoe warmer het is, hoe sneller eitjes uitkomen. Als de gastheer op zomervakantie gaat moet je van te voren alles goed schoonmaken omdat vlooien in de popfase simpelweg wachten met uitkomen tot de gastheer weer terug is!

Vlooien kunnen niet zwemmen.
Een vos heeft een slimme truc om zich van vlooien te ontdoen. Hij loopt langzaam achteruit het water in met een stokje, wat stro of een blad in zijn bek. Op het laatst gaat hij kopje onder en springen de vlooien die allemaal naar zijn kop zijn gevlucht op het drijvende stokje, stro of blad.
Je kunt je huisdier in bad doen. Maak eerst zijn nek goed nat zodat niet al het ongedierte naar de kop verhuisd. Larven en volwassen vlooien verdrinken dan en vast geklitte uitwerpselen met eitjes lossen op.

Vlooien schijnen een hekel te hebben aan sterke geuren als knoflook, eucalyptus, rozemarijn, salie, koriander, gist, citroen en azijn. Maak een extract en spuit je dier ermee in. Gebruik bij dieren die zich schoonlikken geen sterk extract of spuit het alleen op de plaatsen waar hij niet bij kan.
Je kunt gedroogde rozemarijn, salie of lavendel in de mand of slaapplaats leggen, de geur gaat over op je huisdier.
Kijk uit met knoflook, gist of kruiden door het voedsel te mengen. Niet elk dier kan dat verdragen!

Gedroogde varens of tabaksbladeren in nesten en manden houden vlooien op afstand.

Reacties