Het coöperatie kook- en huishoudboek

Dit boek kocht ik ergens halverwege de jaren 80 op een rommelmarkt. Mijn oma verzuchtte dat ze dit boek graag had willen hebben toen ze een huishouden kreeg. Maar het was destijds alleen verkrijgbaar tegen inwisseling van Haka-jeugdbibliotheekbonnen.
Haka was een coöperatieve groothandelsvereniging en is later de Co-op geworden.

Het boek is uit 1938 en behandelt werkelijk elk onderwerp wat de "huisvrouw" van toen moest weten: Recepten, verwijderen van vlekken, verzorging van het uiterlijk, gevaren in de huishouding enzovoort.
Op iedere pagina vind je bovenaan een coöperatiekreet; "samenwerking voor een edel doel", "arbeid door orde, orde door coöperatie". Of een reclame-slogan; "HAKA in de mand, een daad van verstand".

Veel tips en adviezen zijn niet meer actueel. Bijna niemand legt nog zijn eigen wintervoorraad aan door te wecken. Niemand wast zijn goed nog in de wastobbe in "broeisop". De HAKA-aluminium stapelringen voor pannen zijn niet meer te koop. Die werden gebruikt om pannen op elkaar te stapelen tijdens het koken om energie te besparen en om meerdere pannen tegelijkertijd te kunnen gebruiken op een enkelpits petroleumstel.
"Wring het geweekte goed uit [bij voorkeur door de wringmachine; hierdoor lijdt het goed minder]."


Koken in de hooikist wordt uitgebreid behandeld. Welke materialen geschikt zijn voor in de kist; stroo met dubbel oo, kapok, houtwol, wollen dekens. Dat je de pannen ook kunt verpakken in kranten als je geen hooikist hebt. Zie hier hoe je kookt met een hooikist.

Ik vind het onvoorstelbaar hoeveel er veranderd is in slechts 2 generaties. Zoveel meer informatie tot onze beschikking. Zoveel meer luxe en welvaart. Er is zoveel meer kant en klaar, voorbewerkt en houdbaar gemaakt voedsel te koop.

Boek is bijna volledig in zwart-wit met enkele kleurenpagina's. Geniet even mee en ga terug in de tijd.... klik op de foto voor een leesbaar formaat.Reacties