Hooikist

Een hooikist is een kist met isolerend materiaal waarin een hete pan nog urenlang warm blijft.
Een hooikist wordt gebruikt om voedsel te laten nagaren. Je bespaart er energie mee, je hoeft er niet bij te blijven, het voedsel kan niet aanbranden, de gaspit komt vrij en kun je voor iets anders gebruiken en het zou de smaak ten goede komen.
Het is vooral geschikt voor voedsel dat lang moet garen zoals peulvruchten, granen, soep, stoofpot en stoofvlees.


Vroeger werd het wel gebruikt op het land voor de warme hap tussen de middag. 's Ochtends de granen of peulvruchten voorkoken en in de kist plaatsen en dan was het op de middag gaar en nog warm.
Oorspronkelijk was het een houten kist gevuld met hooi. De term hooikist wordt nu gebruikt voor alles wat een pan goed isoleert. Je kunt de pan bijvoorbeeld dik inpakken met krantenpapier (dikte 6 tot 8 kranten) of er dekens omwikkelen en in de bedstee leggen.

Werkwijze;
- Kook het voedsel een vijfde deel van de gewone kooktijd vóór.
- Pak de pan in, in isolerend materiaal.
- Laat de pan ingepakt driemaal de gewone kooktijd staan. De spijzen zijn dan gaar.
- Zorg dat de pan gevuld is. Neem desnoods een kleinere maat pan.

Je kunt een thermoskan gebruiken om te "hooikistkoken". Let op dat je deze niet luchtdicht afsluit en leg een doek over de plek waar nog net een beetje damp ontsnapt anders koelt het alsnog te snel af.