Wijnbladeren bewaren

Vorig jaar heb ik voor het eerst wijnbladeren in zout water gezet en nadat de rolletjes verkleurd waren in een grote pot in de koelkast bewaard.

Dit jaar heb ik het mezelf makkelijker gemaakt.


Er waren weinig grote goedgevormde bladeren voor dolma dit jaar. Ook veel minder druiven dan andere jaren. Nog nooit zo’n kalige druif gehad na de eerste snoei, waar ik alles wegknip waar geen vruchten groeien. Ik schat de oogst op 1/3 van andere jaren. Hopelijk levert het grotere druiven op.

Zal wel iets zijn met het natte voorjaar en de droge periode erna.
Met de kersen, appels, peren, walnoten en pruimen is het dit jaar nog slechter gesteld, zo goed als geen vruchten. Alle boompjes tegelijk zo'n slecht jaar heb ik nog niet eerder meegemaakt. 

Enfin, ik heb de mooiste bladeren eruit gezocht, dit jaar dus kleiner en met diepe inkepingen.
Bladeren ongewassen in een emmer met water en schep zout (1,5% van vulgewicht). Zorgen dat de bladeren onder water blijven met een zwaar bord of steen. Deksel erop, net niet helemaal afsluiten zodat er nog koolzuur kan ontsnappen. En een weekje wachten totdat het frisgroen verdwenen is.


Na de fermentatie rolletjes gemaakt. Per rol 20-30 bladeren, zodat ik er een batch dolma van kan maken.

En dan in de diepvries.

Dolma's maak je met ongekookte rijst of graan. Tijdens het koken zwelt dat op waardoor de gevouwen bladeren strak trekken.

Ik had de laatste keer rijst, gedroogde tomaten op olie en daslookkappertjes gebruikt. Koud, de dag erna waren ze nog lekkerder.

Dolma vouwen: klik hier voor filmpje.


Reacties

  1. Wat een goed idee, hier zijn de bladeren best wel aangetast maar ik heb wel druiven gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten