Splinter verwijderen

Indien mogelijk de splinter verwijderen met een pincet. Trek een splinter er altijd in lengte-richting uit, èn in precies de omgekeerde richting zoals de splinter erin is gegaan.

Als het niet lukt om een splinter met een pincet vast te pakken omdat ie te klein is, kun je het proberen met een stukje plakband. Plak goed vast op de splinter en trek (in de lengte- en omgekeerde richting) met een snelle beweging het plakband eraf.

Als het niet lukt om een splinter met een pincet vast te pakken omdat ie te weinig uitsteekt, kun je het proberen met een stukje schuurpapier. Schuur in de lengte- en omgekeerde richting van de splinter.

Wat grotere splinters die te weinig uitsteken om vast te pakken kun je soms in plaats van met een pincet eruit te TREKKEN, eruit DUWEN met een naald. Probeer met een naald grip te krijgen op de splinter en duw hem eruit.

Zit de splinter net onder de huid en kom je er niet bij?
Je moet dan voorkomen dat de huid dicht groeit en de splinter ingesloten raakt.
Maak de huid week en houdt hem vochtig of vet. Dit doe je door
- boter,
- vette zalf,
- plakje knoflook,
- stukje verse ui,
- stukje bananenschil met de binnenkant,
- groene zeep of
- honing
op de splinter te smeren of leggen en er een pleister over te plakken.
Na een nachtje "kruipt" de splinter er met een beetje geluk vanzelf uit. Of de huid is dusdanig verweekt dat je makkelijker bij de splinter kunt.

Leuk bedacht in die goede oude tijd van oma en het valt in de categorie baadt het niet, schaadt het niet:
Heet water in een glaasje, tegen je huid met de splinter aanhouden en tijdens het afkoelen zou het vacuüm dan de splinter eruit trekken...

Afbeelding via George Arents op NYPL

Reacties