Voegen en tegels

Voegen tussen tegels worden mettertijd vuil. Omdat het oppervlak grover is en lager ligt dan de tegels worden ze niet schoon met de reguliere sopbeurt.
Voorweken en schrobben met een tandenborstel doet wonderen. Smeer de voegen in met:
- groene zeep
- papje van (baking) soda of
- mengsel van groene zeep en soda
Laat 15 minuten zitten en borstel schoon met een tandenborstel.
Liggende (horizontale) voegen die verontreinigd zijn met kalk of algen kun je voorweken met schoonmaakazijn, staande (verticale) voegen helaas niet omdat schoonmaakazijn eraf stroomt. Let op; schoonmaakazijn lost kalk op, gebruik het niet op kalkhoudende ongeglazuurde (natuurstenen) tegels.
Als het resultaat niet wit genoeg is kun je bleken met waterstofperoxide of chloor (wat niet heel milieuvriendelijk is).
Na de schoonmaak kun je met een kaars of waxinelichtje over de voegen gaan, dit maakt ze voor langere tijd water- en vuilafstotend.

Badkamertegels, en dan met name die in de douche, kun je het beste schoonmaken met schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn lost kalk en zeepresten op.
Spoel en sop ze na met water met een scheut wasverzachter, crèmespoeling voor de haren of glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Het water "parelt" er dan sneller af en de tegels blijven langer glanzen.

Reacties