Kruidentuin

Tegenwoordig koop je het hele jaar door voor weinig geld een kruidenplantje in de supermarkt. Zelf opkweken vanaf zaad kan daar nauwelijks tegenop. Je kunt zo'n plantje zelfs splitsen in een paar delen en in de tuin zetten.
Niet alle kruidensoorten zijn te koop bij de supermarkt. En een plantje van de supermarkt slaat niet altijd aan in de tuin omdat het "geforceerd" gekweekt is voor de oogst. Of omdat het het seizoen niet is.
Het loont daarom nog steeds om kruiden in je tuin of op je balkon te zetten. Vraag stekjes, koop een plantje bij het tuincentrum of zaai.

Laurier
Vaste plant. Snelgroeiend, wordt al snel een flinke struik als je niet snoeit. Groenblijvend. Geschikt als heg.

Lavas
De maggiplant. Sterke smaak, je moet er wel van houden! Makkelijke, grote, plant die ieder jaar vanzelf weer opkomt.

Salie
Vaste plant met mooie paarse bloemen. Werkt ontsmettend. Een vergeten kruid in de Nederlandse keuken. In Italië veelgebruikt. Heerlijk in pasta gerechten in combinatie met room, kaas en veel knoflook.

Munt
Eén keer een plantje in je tuin zetten en het woekert de hele tuin door als je niet regelmatig oogst. Zeker in je tuin zetten als je van muntthee houdt! Zet de plant in een bak of grote pot als je niet wilt dat hij woekert.

Citroenmelisse
Heerlijk geurend plantje met frisgroen blad. Net als munt een woekeraar. Dit kruid wordt echter niet veel gebruikt in gerechten, als thee of voor kwaaltjes waardoor je er al snel teveel van hebt. In een bak of grote pot houd je deze planten binnen de perken.

Bieslook
Vrolijk en makkelijk plantje met lichtpaarse bloemetjes die ook eetbaar zijn. Komt ieder jaar vanzelf weer op.

Koriander
Geurend kruid dat snel zaad vormt. Uit dat zaad groeien hetzelfde seizoen vaak nog nieuwe planten waarvan je weer kan oogsten.

Rozemarijn
Vaste plant. Groenblijvend. Kan in vorm gesnoeid worden. Vele toepassingen waaronder in verzorgingsproducten, het werkt kalmerend voor de huid.

Kamille
Hoef je niet in de tuin te zetten omdat het altijd wel ergens in de buurt staat. Kun je aldaar plukken.

Basilicum, tijm, oregano en peterselie
Wat lastiger om te kweken in de tuin dan bovenstaande kruiden. Leuk voor mensen met groene vingers. Als je die niet hebt; koop deze kruidenplantjes gewoon in de supermarkt!

Kruidentuin Nonke Buusjke


Reacties