Wormen

Brrr, zie je bewegende witte wormpjes bij de ontlasting? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk aarsmaden. Deze wormen zitten in het laatste stukje van je darm, kruipen daar naar buiten en leggen eitjes rondom de anus. Dat veroorzaakt jeuk waardoor je gaat krabben, eitjes op je handen krijgt, deze eitjes verspreidt en weer binnen krijgt. In je darmen ontwikkelen deze eitjes zich tot nieuwe aarsmaden.

Een eitje kan alleen een worm worden in de darm. Als er geen eitjes meer ingeslikt worden gaat de besmetting vanzelf over.
HygiĆ«ne is hier het toverwoord. Was de handen na elk toiletbezoek. Houdt de nagels kort. Maak kranen, deurknoppen en speelgoed regelmatig schoon met een sopje. Trek iedere dag een schone onderbroek aan. Vervang de handdoek op het toilet iedere dag. En houdt dit vol totdat de jeuk minimaal 14 dagen lang weggebleven is.

Een knoflookteen gedoopt in olie als zetpil inbrengen helpt tegen de op dat moment aanwezige volwassen aarsmaden. De besmetting gaat er echter niet mee weg omdat eitjes lang buiten het lichaam kunnen overleven.

Minder voorkomende wormen krijg je eveneens via eitjes:
- Spoelwormen meestal via hondenpoep.
- Lintwormen via rauw vlees.
Haal voor deze wormen een wormenkuur bij de drogist. En vergeet de hond niet te ontwormen!

Reacties