Plantaardige zeepvervangers

Ik zag op Nu Checkt "kun je van klimop wasmiddel maken?" en ging op zoek naar recepten. Al surfende vond ik dit boekje over plantaardige zeepvervangers. Gratis te downloaden als pdf-bestand!

Een interessant werkje. De geschiedenis van zeep, de werking van zeep, het effect van zeep op onze gezondheid en op het milieu.
En dan uiteraard de plantaardige alternatieven voor zeep, met uitleg wat saponinen zijn. Er worden negen zeepplanten uitgebreid behandeld. Het laatste hoofdstuk gaat over de toepassing, compleet met recepten!

Zeer zeker het uitproberen waard. In planten kunnen heilzame stoffen zitten die dan hopelijk in het product terechtkomen. Wellicht komt de zuurgraad van het alternatieve product (PH-waarde) wat dichter in de buurt bij die van de huid. De gangbare zeep heeft namelijk nogal een hoge PH-waarde vergeleken met de huid. Dat is overigens wel iets wat ik miste, de PH-waarde van de alternatieve zepen.

Zodra de klimop hier weer aan een snoeibeurt toe is...

Let op: er staat een hele storende fout in het boek. De termen natriumcarbonaat (sodakristallen) en natirumhydroxide (bijtende soda) worden met elkaar verward en als hetzelfde product gezien. Wat resulteert in een gevaarlijk recept op pagina 8.
Natriumhydroxide is een heel reactief goedje. Het wordt o.a. gebruikt om gootstenen te ontstoppen en om vetten te verzepen. Je moet dit zeer zeker niet gebruiken om met Marseillezeep wasmiddel te maken.
Gelukkig komt soda bij de plantaardige recepten verder niet meer aan bod.

Er bestaat een workshop plantaardige zeepvervangers bereiden. Daar vond ik dit boekje :-)

Een overzicht van verschillende soorten soda's vind je hier.

Recept om zelf zeep te maken met het gevaarlijke natriumhydroxide.

Reacties