De luizenzak

Ruim 5 jaar geleden alweer schreef ik een stukje over de luizenzak. Wat ik al een tijdje vermoedde, dat de luizenzak niet werkte, werd bevestigd door het RIVM. De reacties op het stukje waren bizar. Het leek wel de luizenzakmaffia. Luizenzakverkopers willen natuurlijk niet blijven zitten met hun voorraad. En scholen (inclusief de school waarop mijn kinderen zaten) en crèches hadden net die overbodige zakken aangeschaft en wilden het niet geloven/toegeven.

Ik vermoedde het al een tijdje omdat de oudste dochter pas ná de introductie van de luizenzak voor het eerst luizen kreeg. Ze ging toen al jarenlang naar crèche en school. En er waren wel eens levende luizen bij iemand in de luizenzak aangetroffen door de luizencommisie op school. Iemand met een zeer ernstige besmetting want er zaten ook haren mèt eitjes in de zak.

Luizen zitten voornamelijk op het hoofd. Die enkele luis die al op een jas zit gaat zo snel mogelijk op zoek naar een warm vochtig hoofd omdat ie anders onderkoeld raakt, uitdroogt of verhongert. Zit zo'n luis opgesloten in een zak, waarin het wat warmer en vochtiger blijft dan de omgeving, dan overleeft hij langer en dient het warme hoofd zich vanzelf weer aan als de jas aangetrokken wordt...

Weten wat wel werkt tegen hoofdluizen? Lees het artikel over hoofdluizen. Ik kan verklappen dat het vooral kammen, kammen en nog eens kammen is.

Reacties