Luizen (hoofd)

De hoofdluis is niet gevaarlijk en kan geen ziektes overbrengen. Doch hoofdluis is vervelend omdat hij jeuk en irritatie veroorzaakt.

Besmetting vindt hoofdzakelijk plaats doordat een luis overloopt van het ene hoofd naar het andere hoofd. Een luis overleeft slechts 8 tot 24 uur zonder bloed en warmte waardoor verspreiding via beddengoed, knuffels en kleding nauwelijks voorkomt. Wassen op 60 graden, spullen in de vriezer doen of een luizenzak hebben dan ook weinig zin.

De beste remedie tegen luizen is dagelijks, 14 dagen lang, kammen met een speciale fijntandige luizenkam. Maak het haar makkelijk doorkambaar met een crèmespoeling of antiklit-spray en kam nauwkeurig het hele hoofd met de luizenkam. Ga goed langs de schedel. Zodra je een luis hebt, deze verdrinken in een bakje met zeepsop of doorspoelen in de wasbak.
Neten en jonge luizen glippen tussen de tanden door. Daarom moet er 14 dagen gekamd worden zodat ook de luis uit een net gelegd eitje eruit gekamd wordt voordat zij eieren gaat leggen.

Luizen kun je verstikken met mayonaise, kokosvet, dikke olie of vaseline. De schedel goed dik insmeren en minstens een half uur laten inwerken. De besmetting gaat er echter niet mee weg omdat neten overleven.

Neten, al dan niet uitgekomen, zitten stevig vastgeplakt aan het haar. Je kunt ze er handmatig uittrekken of de neten losweken met azijn.

Luizen hebben zich in de loop der tijd aangepast; gif en afweermiddeltjes als teatree werken niet (meer). De luis heeft een voorkeur voor een bepaald type haar. De ene soort prefereert kroeshaar, de andere juist dun glad haar. Kroeshaar zal gladhaar niet besmetten en omgekeerd.

Reacties