Honger!

Jazekers. Vandaag een kookboek-recensie op het tipjesblog waar zelden recepten op staan omdat het geen kookblog is hè... Maar voor Honger! van Mme Zsazsa maak ik graag een uitzondering.
Wat! Een! Geweldig! Boek!

Ik had het gevraagd voor mijn verjaardag. Het leek me wel wat omdat ik dankzij mijn groente-abonnement bij Odin en mijn aanmoddermoestuintje regelmatig met een groente in mijn handen sta en inspiratie nodig heb. Ik google dan op de desbetreffende groente naar recepten maar het resultaat is niet altijd het "je van dat". Bij Google staan niet de lekkerste recepten bovenaan vermoed ik, maar de beste SEO-geoptimaliseerde.
Het register van Honger! is werkelijk heel praktisch. Hatsjekedie, de recepten staan ingedeeld op ingrediënt. Heb je bietjes, dan kun je in één oogopslag zien wat je er allemaal mee kunt maken.
Daarbovenop is de indeling van het boek al net zo handig. Vier hoofdstukken; pasta, granen&rijst, groenten en peulen. En die weer onderverdeeld in seizoenen. Hoe overzichtelijk wil je het hebben?

Handig, alle eetbare bloemetjes bij elkaar.
"Hét boek voor wie vaker vegetarisch wil koken" staat er op de achterflap. Ik kook best vaak vegetarisch, tot ongenoegen van man en kinders. Maar hé, na al dat nieuws over stalbranden en toestanden in slachthuizen mopperen ze daar toch wat minder over. En Mme Zsazsa verwoordt mijn gevoel daarover perfect "op zich ben ik niet tegen het eten van vlees, ik kan mij gewoon niet meer verzoenen met de ecologische impact van de vleesindustrie en de manier waarop er met dieren wordt omgegaan". Amen.

Het is een prachtig boek. Mooi vormgegeven, vrolijke tekeningetjes en blije, gelukzalige foto's. Geschreven in sappig Belgisch. Je blijft er in bladeren en lezen.

Vanavond staat de chipsschotel hier op het menu. Met torillachips als bodem. Wie verzint dat nou?

Slechts één ding mis ik. Recepten met het groene blad van de Oostindische Kers! Omdat die plant door mijn tuin woekert. En ik niets anders weet te verzinnen dan wraprolletjes om het in te verwerken.

Okay okay okay, ook een minuscuul minpuntje. Het verschil in recht en cursief bij de paginanummers in het register vind ik te summier. Het hele gerecht in cursief lettertype had ik duidelijker gevonden.

Het blog van Mme Zsazsa.
Het boek van Mme Zsazsa:

Reacties