Ossengalzeep

Ik heb altijd gedacht dat Ossengal een merknaam was. Voor vlekkenzeep. Tot dat bij mij de galblaas verwijderd moest worden en ik de functie van gal opzocht:
Gal is een emulgator die helpt vet te verteren. Het maakt van grote bolletjes vet hele kleine bolletjes vet. Kleine bolletjes worden beter verdeeld in een waterige oplossing dan grote en de oppervlakte van het vet wordt vergroot waardoor enzymen er beter op in kunnen werken.

Dus, uhh, ja, in ossengalzeep zat vroeger echte gal. Van ossen. Gal helpt als emulgator vlekken te verteren....
Nu is dat allang geen ossengal meer vermoed ik. Want zoveel ossen zijn er tegenwoordig niet meer. Een os is een gecastreerde stier die door de mens als trekdier gebruikt werd. Bij Siderius gebruiken ze tegenwoordig rundergal. Met al dat vlees dat in Nederland gegeten wordt ruimschoots voorhanden.

Ossengal is een term geworden voor dit type emulgator. In heel wat zepen zit tegenwoordig de synthetische variant. Handig als je veganist bent. Alhoewel in het kader van het milieu het wellicht beter is om slachtafval te gebruiken dan om het synthetisch te produceren.

Ossengal in de schilderswereld:

Overigens kan een mens prima zonder galblaas. Het is de lever die de gal produceert. In de galblaas zitten de reserves die bij hoge vet-opname in één keer aangesproken kunnen worden.


Reacties