Kippenencyclopedie

Naar aanleiding van het nieuws schreef ik vandaag een stukje in mijn andere blog over mijn ervaringen met de leghybride. Een doorgefokte legkip die vrijwel iedere dag een eitje legt en na een kleine 2 jaar helemaal op is. Ze hebben daardoor zoveel honger dat ze elkaar tot bloedens toe pikken. De eitjes in de supermarkt zijn vrijwel altijd van leghybrides.


Mocht je overwegen om zelf kippen te gaan houden (voor de eieren, als afvalverwerking of voor de fun) dan is dit een handig boekje. De meest bekende rassen staan erin. De leghybride komt er vanzelfsprekend niet in voor want dat is geen ras maar een productiemachine. Een leghybride is "gemaakt" om eieren te leggen en kan zich zonder de mens niet voortplanten.....
Op alfabet wordt elk ras omschreven. Hoeveel eieren ze leggen, het karakter, de ontstaansgeschiedenis, het gewicht enz. Met 2 duidelijke foto's per ras.

Jammer van de foto's vind ik dat ze niet in de natuurlijke omgeving van de kippen zijn gemaakt maar in een studio. De kippen staan er daardoor soms wat gestresst op.

Als je voor het eerst kippen koopt, dan zou ik de Sussex adviseren; "Het is een betrouwbaar en gehard ras dat zeer vriendelijk is en dus ook gemakkelijk tam te maken is. Onderling zijn de dieren heel verdraagzaam." Ze leggen ongeveer 200 eieren per jaar en zijn goede kloeken.
En koop op een betrouwbaar adres of via de kinderboerderij.

Het boekje is nog steeds te koop bij Bol.

Kippentips

Reacties