Jonge vogeltjes

Oeps, een jong vogeltje gevonden dat nog niet kan vliegen...
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Hoe help je zo'n beestje nou het beste?


Zwaargewond?
Door de val, door een beest of ergens tegenaan gevlogen? Meestal niet meer te redden. Katten doden, voor de lol, niet omdat ze honger hebben aanzienlijk wat jonge vogels. Houd de kat binnen tijdens het "uitvliegseizoen".

Al in de veren?
Waarschijnlijk is ie net uitgevlogen en moet ie nog goed leren vliegen. Laat het beestje zitten waar het zit de ouders komen het nog voeren. Als ie erg onbeschut zit en de kans groot is dat ie gepakt wordt door een dier of mens zet hem dan op een beschut plekje in de buurt. Onder een struik of zo.

Filmpje van een jonge merel die 3 dagen lang in de tuin gevoerd is door zijn ouders:Nog kaal?
Dan is ie waarschijnlijk uit het nest gevallen (of geduwd door een koekoeksjong). Leg het terug in het nest.

Probeer niet zelf een jonkie groot te brengen, dat loopt bijna altijd slecht af. De vogeltjes willen vaak niet eten, doen hun bekje niet open. En als ze het wel doen, dan moet je er bijna fulltime naast zitten om het te voeren. Alleen van wat grotere vogels (kauwtjes) hoor je wel eens succesvolle verhalen.
Breng het naar de vogelopvang.

Niet dat het hier altijd goed ging.

Als kind vond ik ooit een vogeltje. Ik vermoed een uitvlieger, ik weet het niet meer. Met water en eten had ik het in een open kartonnen doos met hooi in een beschut hoekje van de tuin gezet. Toen ik een paar uur later ging kijken vlogen er 2 grote vogels weg die hem hadden dood gepikt. Gemaakte fout: vogeltje kon niet weg uit de doos.

Het koolmeesje op de bovenste foto zat muisstil in de kippenren. Overduidelijk een uitvlieger die verkeerd geland was. Kippen lusten meer dan je denkt, zie foto (kip met muis!). We haalden het uit de ren en legden het op een beschut plekje in de tuin. Op dat moment vloog er een houtduif over met een broertje of zusje in zijn bek, met pa en ma koolmees er luid protesterend achteraan. Tot overmaat van ramp kwam er een buurtkat af op het gepiep van pa en ma koolmees. We haalden het vogeltje naar binnen, probeerden het te voeren, wat niet lukte en bedachten toen, we zetten het terug in de nestkast. Dan zit het veilig, kunnen pa en ma het voeren en kan het een nieuwe poging wagen om uit te vliegen.
Vier dagen later, pa en ma koolmees hadden we niet meer gezien, keken we nieuwsgierig in de nestkast en zat het vogeltje er nog. Het arme beestje was meer dood dan levend. We probeerden het nog te voeren met een pipetje maar het hield zijn bekje dicht.
Uit zijn lijden verlossen kon ik niet en mijn dochter ook niet. We legden het op een open plek in de tuin en binnen 3 minuten was ie opgepikt door een ekster. 😥
Gemaakte fout: een vogeltje houdt zich muisstil als pa en ma niet in de buurt zijn. Pa en ma wisten niet dat ie in de nestkast zat.

Uitvliegers uit dezelfde nestkast in een ander jaar (hoor de lokroep van pa of ma):


Dit jaar helemaal geen vogeltjes. Ik vrees dat het komt door het goedje dat gespoten is tegen de eikenprocessierups.


Reacties