Soep uit pot

Ik verorberde net de soep* die ik voor het kerstdiner maakte. Bijna 3 maanden na dato. Smaakte net zo goed als toen!


Ik had destijds een jampot gevuld met de net gemaakte en nog kokendhete soep en de pot omgekeerd neergezet. Het leek me dat je zo hetzelfde doet als met dat ouderwetse wecken of inblikken. Het voedsel gaat door en door heet in de pot of het blik, wordt luchtdicht afgesloten en trekt tijdens het afkoelen vacuĆ¼m omdat de ingesloten vloeistof en lucht krimpt in volume.

Maar.
Ik kan weinig vinden over soep conserveren in pot. Niet in mijn antieke kookboek dat toch een apart hoofdstuk heeft over inmaken en waarin recepten staan van spinazie tot aan haring aan toe. En vrijwel niet op internet, behalve dan op enkele moestuinfora waar het zowel aan- als afgeraden wordt.

Dus.
Ik durf het hier nog niet als tip neer te zetten. Terwijl het zo handig is. De soep is voor langere tijd houdbaar en gelijk klaar voor gebruik. Je hoeft hem niet te ontdooien, alleen op te warmen. Je zou hem zelfs nog zo uit de pot kunnen eten.

Daarom.
Ga ik het aan jullie vragen. Is er iemand die dit ook zo doet en wat zijn dan de ervaringen? Heeft iemand een kook- of huishoudboek waar het in staat? Werkt er toevallig iemand in de soepconservenindustrie? Als je hier niet wilt antwoorden, het kan ook op Facebook.
Stel ik ondertussen de vraag eens op Twitter aan de Kleinste Soepfabriek, alhoewel ik me kan voorstellen dat zij geen antwoord geven :-).


Overigens heb ik tot op heden nog geen bedorven pot gehad. Maar ik bewaar de potten voor de zekerheid in de koelkast en durf ze niet ouder dan 3 maanden te laten worden.
Als je zelf gaat experimenteren; gebruik schone potten (afwasmachine!) en zorg dat er niets tussen pot en deksel komt als je ze sluit.

* Het was Oosterse pompoensoep. Gemaakt volgens het succesrecept van een KLM-stewardess.

Update. Het antwoord op de vraag; voor langdurige houdbaarheid moet het verhit worden tot 121 graden, zie wecken.

Reacties

  1. Ik doe het ook zo. Koop grote potten bij xenos, doe de hete soep erin , deksel erop en afkoelen. Dan koel wegzetten. Ik zet ze in de schuur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten