Wecken

Wecken, het is niet aan mij besteed. Teveel gedoe. Je hebt een grote weckketel nodig, potten met ringen, metalen klemmen en de groenten moeten urenlang koken. In mijn oude kookboek staat maar liefst 1,5 tot 2 uur en al die tijd moet je het water bijvullen zodat de potten tot aan de rand kokend heet blijven. Kost allemaal teveel energie en het resultaat zijn kapot gekookte groenten.

Het idee van wecken; voedsel steriliseren, in brandschone potten doen en luchtdicht afsluiten spreekt mij wel aan. Zeker omdat je tegenwoordig van die mooie glazen appelmoes-, groenten- en jampotten hebt. Die je zonder klem en rubber ring luchtdicht kunt afsluiten. Die je niet meer hoeft uit te koken met soda maar lekker makkelijk in de vaatwasser kunt doen om ze brandschoon te krijgen. En dat urenlang koken? Mwah, steriel is steriel en gaar is gaar. Als de boel maar minimaal 4 minuten gekookt heeft las ik ooit ergens.

Soep heeft sowieso al lang gekookt voor de bereiding en je maakt meestal gelijk een grote pan. Ideaal om in potten te bewaren leek mij. Maar ik durfde het op dit blog toch niet als tip neer te zetten. Want waarom kom ik soep in potten bewaren vrijwel nergens tegen? En als ik het al tegen kom of navraag dan wordt gezegd dat je de potten soep nog op de ouderwetse manier in een weckketel moet "nakoken". Ik ging op onderzoek uit.

Bij wecken steriliseer je op 100 graden. Daardoor worden weliswaar vrijwel alle schadelijke bacteriën (salmonella, listeria) en andere ziektekiemen gedood, maar de botulisme-bacterie niet. Deze bacterie gedijt op niet-zuur voedsel in een zuurstofarme omgeving en produceert tijdens de groei botuline, een dodelijk gif. Het gevaarlijke aan botuline is dat je het niet ruikt of ziet.
Groenten, vlees, soepen en sauzen zijn niet zuur en vormen afgesloten van zuurstof een ideale voedingsbron voor de botulisme-bacterie. Fruit (jam) en producten in azijn zoals augurken zijn zuur en daarop groeit de bacterie niet, deze producten kun je wel lang houdbaar maken middels wecken.

Soep uit blik en potten groenten uit de winkel zijn verhit tot 121 graden, een temperatuur waarbij de botulisme-bacterie wèl dood gaat. Deze producten zijn, mits de verpakking onbeschadigd is, dan ook onbeperkt houdbaar.

Algemene advies voor groenten (en soepen, sauzen, vlees, vis) is dat je ze om ze lang houdbaar te maken beter kunt invriezen.
Als je toch gaat wecken wordt geadviseerd het product bij gebruik minimaal 15 minuten te koken, daarbij wordt eventueel ontstane botuline onschadelijk gemaakt.

Ik blijf ondertussen soep gewoon in potten doen. Ik bewaar ze in de koelkast, zal ze binnen 3 maanden nuttigen en voor de zekerheid nog even doorkoken.

Meer lezen over wecken:
Infotalia over voeding bewaren
Voedingscentrum over wecken
Gezondheid.be over wecken

Reacties