Rabarbertaart 2 recepten

Er is alweer verse rabarber uit de kas. Hmmm, nog heerlijk zoet! Rabarber leent zich goed om te verwerken in taarten omdat het zonder voorbewerking gaart tijdens het bakken.

Recept 1, met brooddeeg:
Vorige week bakte ik deze taart. Geïnspireerd op het paasbroodrecept van Annemiek.


Nodig:
500 gram rabarber
250 gram bloem met half zakje bakpoeder
125 ml halfvolle yoghurt
1 ei
4 eetlepels olie
snuf zout
50 gram suiker voor in het deeg
50 tot 200 gram suiker voor door de rabarber
zakje vanille suiker voor door de rabarber

Werkwijze:
Maak de rabarber schoon, snijd in stukjes, meng de suiker erdoor en laat even intrekken.
Voor het deeg; mix alle ingrediënten op de bloem na door elkaar. Voeg vervolgens de bloem toe en kneed er een soepel deeg van. Bekleed een ingevette en gepaneerde bakvorm met het deeg en strooi de rabarber erop.
Laat 20 tot 30 minuten bakken in de oven op 200 graden.
Als de taart klaar is met een vork de zacht geworden stukjes rabarber plat strijken.
Heerlijk met slagroom!


Recept 2, met cakebeslag:
In mijn andere blog staat dit recept. Iets bewerkelijker omdat de stukjes mooi gerangschikt zijn, maar je kunt de stukjes er ook gewoon bovenop strooien.


Nodig:
150 gram bloem met bakpoeder of zelfrijzend bakmeel
150 gram suiker + suiker voor over de rabarber
3 eieren
scheut melk, snufje zout, zakje vanille-suiker
3 eetlepels gesmolten boter
2 rabarberstelen
poedersuiker

Werkwijze:
Mix eerst de suiker met de eieren. Doe dan de boter erbij en vervolgens de rest van de ingrediënten.
Snijdt de rabarberstelen in dunne plakjes van 4 mm.
Stort het deeg in de bakvorm en bedek het deeg met de helft van de plakjes. Strooi suiker over deze laag en breng een tweede laag van plakjes rabarber aan. Strooi ook hier weer suiker overheen.
Bak 45 minuten op 180 graden.
Laat afkoelen en strooi voor het opdienen poedersuiker over de taart.

NB: in rabarber zit, naast vele gezonde stoffen, oxaalzuur. Dat veroorzaakt dat stroeve gevoel aan je tanden als je rabarbermoes eet. Oxaalzuur kan, bij overvloedige inname, nierstenen doen groeien. Zolang je niet iedere dag rabarbertaart eet is er niks aan de hand :-). Vroeger deed men wat krijt bij de rabarbermoes om het oxaalzuur te binden, de smaak wordt dan wat vlakker. Voor taarten is dit niet nodig omdat je in verhouding minder rabarber eet dan bij moes.
Ooit deed ik wat bakingsoda bij de rabarbertaart om deze wat te ontzuren zodat ik wat minder suiker hoefde te gebruiken. Geen succes. Een weeïge, smakeloze taart was het resultaat.