Bloggen met Blogger

Ik had het de vorige keer over het blog van Annemiek van Deursen. Ik had haar boek De Eerlijke Moestuin gelezen waarin verwezen werd naar haar mijmeringen, wilde me daarop abonneren maar ik ontving de mijmeringen steeds maar niet. Reden om haar te helpen om te gaan publiceren via een, hoe kan het ook anders voor dé consuminderaar, gratis blog.
Bij Blogger.com. Met een subdomein op blogspot.nl. En met de mogelijkheid om de postings via een nieuwsbrief te mailen naar mensen die zich ervoor inschrijven. Helemaal gratis.

Klik hier door naar Blogger

Deze website is ook gemaakt met Blogger. En aangezien het hier toch over allerhande tips gaat......
Zoek je een alternatief voor Facebook om je verhalen te vertellen, wil je bloggen, wil je een nieuwssite voor een school of vereniging met een nieuwsbrieffunctie of wil je een niet al te ingewikkelde website voor je bedrijf? Dan is Blogger ideaal:
  • Het is gratis* en reclame-vrij.
  • Je kunt kiezen uit diverse sjablonen.
  • Makkelijk CMS (het systeem waar je content toevoegt aan je site).
  • Je kunt, met de juiste instellingen, onbeperkt foto's toevoegen.
  • Eigen domeinnaam mogelijk, je betaalt alleen de naam en koppelt deze aan je blog.
  • Als je een beetje handig bent kun je vele opties (plugins) toevoegen.
  • Mogelijkheid om een nieuwe blogpost te emailen naar adressen die zich geabonneerd hebben.
Toen ik in 2009 begon met bloggen waren er meerdere opties waar ik uit kon kiezen. Blogger vond ik de handigste op dat moment. Anno 2018 is Wordpress de standaard geworden. Wordpress biedt net wat meer opties (mijn inziens teveel opties voor de gemiddelde blogger) maar verder kan ik weinig voordelen ontdekken: De gratis versie op een subdomein van Wordpress is niet reclame-vrij. Het CMS lijkt mij lastiger. Zodra je een eigen domein en reclamevrij wilt moet je de software zelf installeren, hosten en updaten. En dan wordt het voor de leek al snel ingewikkeld.
Zelf ben ik heel blij dat ik nooit ben overgestapt naar Wordpress.

Ik heb in de loop der jaren heel wat dingetjes uitgezocht voor Blogger. Je kunt dat hier vinden. Niet alles zal nog kloppen daar Blogger natuurlijk met zijn tijd mee gaat en bugs eruit haalt.

*Tsja, Blogger is gratis. De keerzijde van gratis is dat je nooit weet hoe lang het gratis blijft, dat je geen eisen kunt stellen, nergens terecht kunt met supportvragen, Blogger het beleid bepaalt en bij een systeemcrash of iets dergelijks je je blog kwijt bent.
Vooralsnog gaat het alweer bijna 10 jaar goed. En als je regelmatig een back-up maakt kun je je content (tekst met linkjes naar de afbeeldingen) zo weer inlezen in een ander blogsysteem. Als je foto-archief nog werkt verschijnen zelfs de afbeeldingen, anders moet je nieuwe koppelingen maken naar de foto's.......

Reacties