Nestkast met spiegel

Al jaren hangt er hier een nestkastje met een spiegeltje erin. Het spiegeltje zit in het scharnierend dakje zodat je af en toe kunt spieken of er al een nestje is en hoe het nestje zich ontwikkeld. Het nestkastje wordt druk bezocht en geïnspecteerd door mezen maar tot op heden is er slechts 1x een nest gemaakt dat voortijdig verlaten is. Ieder jaar maak ik het kastje schoon en vind dan wat losse takjes en uitwerpselen. De mezen weten het kastje te vinden, maar ze nestelen er niet.

Er hangt hier nog een ander kastje (zonder spiegel) waar wèl ieder jaar een nestje in komt en ik wilde iets weten over het uitvliegen van de jonkies en kwam op de site Mezen.Madelen terecht. Daar stond de volgende ingezonden opmerking over spiegeltjes: "Het is duidelijk dat een pimpelmees helemaal ondersteboven is van de spiegel in de deksel van de nestkast. De mees vliegt af en aan, hangt ondersteboven in het kastje (ik zie dat aan de staart die naar buiten steekt) en gaat vervolgens op het kastje zitten om te kijken of dáár dan die concurrent zit.". En daar waren dan weer reacties op gekomen dat de kastjes leeg bleven met spiegel.
Een mees wil een kastje voor zichzelf en zal concurrenten verjagen.
Ik heb gelijk het spiegeltje afgeplakt. Afwachten of er dit jaar nog een nestje in komt.
Nota bene een nestkast van de vogelbescherming. Raar dat zij dit niet weten, of doen alsof ze het niet weten. Het zal wel een goed verkopend item zijn. Ik heb het gemeld via Twitter.

Anyway, het tweede deel van de jonkies is Pinksterzondag uitgevlogen (het eerste deel al 2 dagen eerder). Toevallig hoorde ik de lokroep van de ouders en duurt het best even voordat een jonkie durft te vliegen zodat ik nog op tijd mijn camera kon pakken.

Een bericht gedeeld door Martine Bakx (@artoeknl) op

En dan ook nog maar het broedende pimpelmeesje van 4 jaar geleden. Het nestje is in de steek gelaten toen de jonkies net uit het ei waren gekropen.

Een bericht gedeeld door Martine Bakx (@artoeknl) op

Reacties