Kokendwaterkraan

Amaj, ik lees dat mensen een Quooker (= kokendwaterkraan) aanschaffen om op de energie-rekening te besparen.....  Quooker heeft zelfs een energie-vergelijker op hun site staan.

Foto via de site van Quooker
Ik heb het nut van een kokendwaterkraan nooit begrepen. Kokend water heb ik alleen nodig voor thee. En heel af en toe voor couscous of noedels. Ons koffiezetapparaat verwarmt zelf. Voor het bereiden van een maaltijd moet je vrijwel altijd alsnog een warmtebron inzetten want aardappels en groenten moeten nu eenmaal enige tijd koken voordat ze gaar zijn.
Daarbij vind ik het gevaarlijk, kokend water uit de kraan in de keuken. Alleen bij professioneel gebruik, daar waar vaak kokend water nodig is (ziekenhuizen, restaurants etc), lijkt het me handiger dan een losse waterkoker die kan omvallen.
En het is best prijzig, zo'n Quooker.

Dan het argument dat het energie zou besparen voor de warmwatervoorziening. Natuurlijk, als je CV op zolder staat en je hebt een beetje warm water nodig in de keuken op de begane grond dan verspil je water, tijd en energie. Reden waarom wij een kleine elektrische boiler in het aanrechtkastje hebben hangen.
In feite is het enige verschil van zo'n elektrische boiler met een Quooker dat de watertemperatuur van het reservoir lager is. Ă“nder het kookpunt. En water dat niet kookt is toch wat makkelijker op te slaan dan kokend water. Lijkt mij.

En de echte consuminderaars vangen het water tijdens het wachten op warm water dat van ver moet komen natuurlijk op.

Overigens belast elektrisch opwarmen het milieu zwaarder dan opwarmen met gas (inclusief de waterverspilling!). Je leest het hier: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/close-in-boiler/

Reacties