Geen bloedluis

Het is al een aantal weken prachtig weer en ik bedacht, hoogste tijd dat ik het kippenhok weer eens grondig schoonmaak en een nieuwe kalklaag geef voordat er weer een bloedluisplaag uitbreekt. Maar hé, er was geen (nog) bloedluis te bekennen!

De eerste keer dat er hier een plaag was heb ik hem verholpen door een laag bakingsoda in het nachthok met de legnesten aan te brengen. Waar ik overigens tig keer zoveel voor betaald heb omdat ik het online, als gifvrij bloedluisbestrijdingsmiddel, gekocht had. Pas later toen ik keek wat de werkzame stof was zag ik dat het 100% bakingsoda was 😕.

Die laag bakingsoda schuurt de beschermende waslaag van de beestjes weg. Het duurt, na het aanbrengen ervan, even voordat alle beestjes verdwenen zijn.
Kalk heeft hetzelfde effect als bakingsoda en dat had ik de laatste keer erop gedaan. Het leek me  kipvriendelijker dan bakingsoda, het is minder reactief (bakingsoda gaat bruisen als het in aanraking komt met zuur) en ze hebben kalk nodig voor de eierproductie.

Helaas slijt de laag na verloop van tijd weg. Reden waarom in vroeger tijden dierenstallen jaarlijks opnieuw gekalkt werden.

Zoals je op de foto kunt zien zat aan de zijkanten nog wat afbladerende kalk. Maar op de stokken, in de buurt van de legnesten en waar ze langskomen was de kalk weg. Toch waren er, ondanks het warme weer, nog steeds geen bloedluizen.

Misschien komt dat wel door een andere, uit grootmoeders tijd stammende tip; varens in de legnesten. Dus de 2 mandjes die dienst doen als legnest heb ik weer opnieuw gevuld met verse varens. De blaadjes zijn makkelijk af te rissen van de stengels.

Lees hier meer gifvrije tips tegen bloedluis.

En hier een stukje over de fipronil-affaire op mijn andere blog.

Reacties