Zaden oogsten

Het is kurkdroog. Mooie tijd om bloemzaden te oogsten.

Lavas heeft dit jaar uitbundig gebloeid. De eerste zaden (voor de kruidenkast) kunnen geoogst worden.
De zaadjes van lavas laten heel makkelijk los.
Als je goed kijkt, zie je dat er beestjes tussen de zaden zitten.
De zaden van bieslook zitten in de uitgedroogde bloemen.
De zaden van de goudsbloem zijn nog niet rijp genoeg om te oogsten. Hé een bij, dat kon toch niet? [Link]
Uitgedroogde bloemen van duizendschoon. Zo kleurrijk als ze zijn als ze bloeien, zo kleurloos zijn ze nu.
De zaden van duizendschoon zitten nog enigszins vast, een beetje wrijven en kneden en ze laten los.

Bloemzaden pas oogsten als ze echt helemaal rijp zijn. Ze zijn rijp als ze makkelijk loslaten. Sommige zaden springen zelfs weg zodra je de uitgebloeide bloem aanraakt (springbalsemien). Sommige zaden blijven in de bloem zitten (afrikaantjes), oogst ze dan als de bloem volledig verdord is.

Oogst bij voorkeur bij droog weer en laat zaden volledig drogen.

Maak de zaden los van de bloem. Bij sommige bloemen, zoals bij de akelei, vallen de zaden er vanzelf uit door de bloem op de kop te houden. Bij andere bloemen moet je wrijven of ze eruit trekken.

Als je het "het kaf van het koren" wilt scheiden kun je:
- De bloemen door een zeef wrijven.
- De lichte delen voorzichtig wegblazen.
- Of gooi de zaden op in de wind.
Noodzakelijk is het overigens niet om vliesjes, blaadjes en steeltjes te scheiden, je hebt alleen wat grotere zakjes nodig!

Een nachtje in de vriezer is voldoende om eventuele kleine beestjes die de zaden eten te doden. De diepvries is sowieso een goede plek voor zaden, de kiemkracht blijft dan jaren aanwezig!

Bewaar zaden donker en droog.

Er staat op dit blog al een tutorial hoe je zaadzakjes moet vouwen van een vierkant.
Of bestel de printable voor € 2,95.

Er staat inmiddels ook een filmpje op YouTube:
(Nog steeds abonnees gezocht om professioneel account terug te krijgen bij YouTube).