Fabeltjes over de goudsbloem


Bovenstaande tweet kwam vandaag voorbij.
In de reacties die erop volgden stond onder andere dat luizen er dol op waren. Maar hé, waar luizen zijn, zijn toch mieren? En ik antwoordde met deze 2 foto's, uit mijn eigen tuin:


Mieren verspreiden bladluizen. Omdat ze dol zijn op de honingdauw die de luizen uitscheiden.
Ik vermoed dat er iemand ooit de goudsbloem verward heeft met het goudkleurige afrikaantje, dat wel daadwerkelijk mierenafwerend is.

Ik googelde op mieren + goudsbloem en ja wie zoekt vindt altijd het gewenste antwoord:
Via tuinadvies, zucht.
Tot mijn verbazing staat er ook dat goudsbloemen bijen afweren. Terwijl het in bij-vriendelijke zaadmixen zit......... Gelukkig wordt dat hier ontkracht, met foto!*

Ik kwam meerdere artikelen tegen dat goudsbloem mieren en bijen afschrikt helaas. Volgens mij zit er zelfs helemaal geen pyrethrum in goudsbloemen, dat zit in chrysanten. Maar goed. Ik heb er verder niet voor doorgeleerd, ik ben meer van eerst zien, dan geloven. En ik zie zowel mieren als bijen op de goudsbloemen!

Ik zaai hem iedere jaar weer, de goudsbloem. Mooie grote bloem waarvan je de blaadjes in de soep of salade kunt gebruiken als kleurrijke versiering. En je kunt er zalf van maken. Volgens Wikipedia heeft de goudsbloem desinfecterende, huidherstellende en wondsamentrekkende eigenschappen.
Dat zaaien heeft niet altijd succes. Dit is op de oprit, waar ik vorig jaar een veldbloemenmix zaaide, geen goudsbloem te bekennen......


Maar niet getreurd, in de achtertuin duikt de goudsbloem inmiddels overal spontaan op. Met luizen, mieren en bijen, dat wel.

Kijk hier voor afweertips tegen mieren.

* Update 20 juli '18.
Inmiddels heb ik zelf, na de mieren, ook bijen en hommels op de goudsbloem zien zitten. Foto's moeten toch voldoende zijn om deze fabel uit de wereld te helpen.....
Helaas vrees ik dat er op het web veel klakkeloos gekopieerd wordt. De schrijver van de tweet waar dit stukje mee begon heeft niet eens gereageerd op mijn antwoord dat ie niet klopt.

Meer fabeltjes hier!

Reacties

Een reactie posten