Azijn van restjes fruit


Normaliter zou ik rond deze tijd mijn druiven oogsten, maar na deze droge, zonnige zomer zijn ze allang allemaal op. De druiven op het balkon had ik als eerste weggehaald omdat er dit jaar wespen op af kwamen. (Hang je CDtjes tegen de spreeuwen op, krijg je wespen GRR). Geïnspireerd op deze post van Clarien èn omdat ik dit jaar geen valappels heb voor appelazijn (een boom gesneuveld in voorjaar en die had de andere boom moeten bestuiven) heb ik van een deel azijn gemaakt.


Clarien maakt van alle fruitrestjes, inclusief schillen, klokhuizen en pitten, azijn. Onder water zetten, schepje suiker en een klein stukje moer als starter erbij. Appel- en perenazijn maak ik zelf altijd zonder starter en zonder suiker toe te voegen. Met starter gaat wat sneller denk ik. En suiker zal het wat zuurder maken.

Ik kneedde de druiven tot sap en vulde iets bij met water zodat alles onder water stond. In een glazen pot met een katoenen zakdoek erover tegen de fruitvliegjes. En dan net zo lang laten staan totdat je azijn ruikt.


Vervolgens door de zakdoek filteren en klaar is Kees.


Mooi op tijd. De wijnazijn van vorig jaar is bijna op! Dat de azijn van vorig jaar zoveel lichter is komt doordat ik de velletjes en pitjes er al na 2 dagen had uitgezeefd. Kuch, omdat het wijn moest worden maar het waterslot was opgedroogd en daardoor had de zuurstof de alcohol omgezet in azijn. Ook lekker! En je hebt er dus het hele jaar plezier van, zo'n flesje wijn is in een avondje op.

Data foto's:
17 augustus, geoogst, gekneed en in de pot
19 augustus, het begint te bubbelen
21 augustus, het kleurt steeds donkerder
23 augustus, op zijn donkerst
28 september, filteren en bottelen

Reacties