Dakpannen van drankkartons

Het dak van het kippenhok lekte. Het huidige dak bestaat uit spaanplaat met bitumen erop, afgewerkt met een houten latje. De bitumen was nogal grof en vooral bij de randen niet overal goed gedekt, waardoor de spaanplaat zich vol met water zoog en ging afbrokkelen. Nu regent het tegenwoordig niet meer zo vaak 😇maar toch fijn als de kippen straks weer droog zitten in het leg- en nachthok als er van die mega regenbuien komen.

Ik spaarde drankkartons van lang houdbare dranken. Deze hebben altijd een zilveren binnenkant. Verse zuivel zit in pakken die minder lang bestand zijn tegen vocht en hebben niet altijd een zilveren binnenkant.

Knip de boven- en onderkant ervan af en knip ze over de lengte open. Doe dat bij voorkeur niet in de gesealde naad anders heb je een opstaand randje aan de zijkant.

Begin aan de onderkant van het dak en leg ze met flinke overlap naast en over elkaar.

Ik gebruikte een elektrisch nietpistool. De onderkant van de "pannen" niette ik niet, die steken er iets overheen.
De nietjes gingen niet zo goed in de houten, niet meer al te vast zittende, latjes.

Als je geen elektrisch nietpistool hebt kun je spijkertjes of punaises gebruiken.

Nog niet helemaal klaar trouwens, ik kwam 2 pakken tekort voor de andere kant. En het dak boven de ren moet ook nog, daar ligt nu een plastic zak op, verzwaard met steentjes.


Je kunt de drankkartons in de vorm van een dakpan knippen. Zoals hier op het blog van Genoeg. Daar staat dat het zo'n dakje wel 7 jaar mee gaat. De nietjes begeven het als eerste schijnt. Nou, dan niet ik "dakpannen" wel weer opnieuw vast tzt.

Waterdicht maken op deze manier kun je toepassen op kisten, schuurtjes, ongelakte vogel- en insectenhuisjes enz. Doe het wel alleen op hellende vlakken, anders loopt het regenwater alsnog tussen de kiertjes door.

Reacties