Cadeautips

Consumindertips voor cadeautjes in deze tijd van overvloed, waar iedereen alles al heeft, waar je voor weinig een boel nutteloze zooi kunt kopen bij de Action en waarin men overzicht probeert te houden met Kondo.


Als er een verlanglijstje is, geef iets van het lijstje. Mocht je het toevallig in huis hebben en zelf niet gebruiken, geef het door. Kun je het zelf maken, dat wordt extra gewaardeerd door consuminderaars als ik! En kijk eerst bij de kringloopwinkel voordat je het nieuw koopt in misschien wel mindere kwaliteit of minder mooi.

Tijdschriften, folders, overgebleven kaft- en behangpapier kun je prima gebruiken om in te pakken. Plak velletjes simpelweg aan elkaar als je een groter vel nodig hebt. Maak het pakje extra mooi met een vouwwerkje en opgespaarde touwtjes en lintjes. Hier kun je zien hoe je een sterretje vouwt zoals op de foto staat.

Geef verbruiksartikelen zoals drank, voedsel of toiletartikelen. Mooi versierd en/of zelfgemaakt scoort ook hier goed. Denk aan een potje jam, doosje bonbons of zeep waar je zelf een bijzondere wikkel om maakt. Schenkmomenten zijn goede gelegenheiden om mensen kennis te laten maken met (lokale) producten die ze nog niet kennen. Zo heb ik al een paar keer de lekkerste karnemelk van het land weggegeven van de lokale kaasboerderij.

Bied aan om iets te maken voor het feest: Een taart, koekjes, traktaties om op school uit te delen, hapjes, soep of het dessert.

Als je een boek geeft mag je het best zelf eerst lezen, kun je er later nog eens samen over praten. Heb je er 3x plezier van.

Geef een zelfgemaakte bon. Voor een uitstapje, een etentje, een klusje, een wandeling of een bedrag waarvoor de ontvanger iets mag uitzoeken bij een bepaalde (web)winkel. Op deze site kun je momenteel gratis een printable downloaden voor een bonnenboekje in kerstsfeer.

Geef iets uit de tuin. Bloemen, groenten, fruit, eieren, stekjes of zelf verzamelde zaadjes. Kijk hier hoe je goed sluitende zakjes vouwt of hier voor een printable voor feestelijke zaadzakjes.

Geef geld als je het echt niet meer weet. Op deze pagina staan 8 ideetjes hoe het feestelijk in te pakken.

Ik ben geen fan van cadeaubonnen. Met uitzondering van de boekenbon omdat die het lezen promoot en de cadeaubon van een lokale ondernemer die ik de omzet gun. Cadeaubonnen verlopen namelijk en er zit meestal nog een partij tussen die er wat aan moet verdienen. Zo had ik laatst een lunchbon van de Hema ingeleverd omdat ie toch echt op moest. Voor de prijs verwacht je een complete lunch voor 2, doch ik moest € 10,- bijbetalen voor de drankjes. Ook kreeg ik wel eens doe-bonnen in mijn handen gedrukt die nog maar 2 weken geldig waren van iemand die er niet meer aan toe kwam om ze zelf in te leveren en het zonde vond om ze te laten verlopen. En ik heb wel eens een VVV-bon 4x van eigenaar zien wisselen :-).

Als het goed is voorkom je zo doorgeefcadeaus. Zodat ik hier niet te tip hoef te geven dat als je iets krijgt wat je niet nodig hebt, wat je niet mooi vindt of wat niet op gaat dat je dat kunt bewaren om door te geven......

Reacties

  1. Wat een goeie tip! "Als je een boek geeft mag je het best zelf eerst lezen, kun je er later nog eens samen over praten. Heb je er 3x plezier van." Je hebt helemaal gelijk, veel beter!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten