Kurkuma (geelwortel)

En weer zijn er nieuwe bevindingen waarin gewaarschuwd wordt voor kurkuma.....
Koen Hussaarts van het Erasmus MC deed onderzoek naar het gebruik van kurkuma in combinatie met hormoontherapie die bij borstkanker wordt toegepast. Het medicijn bleek minder goed opgenomen te worden. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancers.

Ik wist het al. Omdat de tips met kurkuma je om de oren vliegen op internet was ik voor het tipjesboek al eens op zoek gegaan naar wetenschappelijke onderbouwingen. En dat resulteerde in een klein stukje over kurkuma bij de Fabeltjes:

"Kurkuma is een sterk geneeskrachtig middel" 
Kurkuma zou een sprookjesmiddel zijn tegen allerhande kwalen tot aan Alzheimer en kanker aan toe.
Talloze onderzoeken laten zien dat kurkuma, behalve het placebo-effect en een lichte ontstekingsremmende werking, dergelijke ziektes niet geneest. Bovendien kan kurkuma irritaties veroorzaken en de werking van andere medicijnen beïnvloeden, het is niet "baat het niet, schaadt het niet".

Waarmee niet gezegd is dat het nergens goed voor is. Het is een fijne smaakmaker. Het is licht ontstekingsremmend. Gebruik het met mate. Gebruik het alleen voor ontstekingen en verwacht geen wonderen. Gebruik het niet in combinatie met andere medicijnen. Stop het gebruik als het irriteert.


Bonusfoto. Ik probeer alle foto's zelf te maken. Met watermerk erin zodat ik kan bewijzen dat het mijn eigen foto is als de copyrightmaffia weer eens aan de deur klopt. Soms schiet je dan wel eens een fotootje extra, zoals hier, met mijn nieuwste keramiekbaksel.

Reacties

Een reactie posten