Zogenaamd duurzaam deel 3

Al jaren vind ik de Dopper een onding. Hij is duur waardoor het een soort van statussymbool is onder scholieren, het water smaakt naar plastic, hij past net niet in het voorvakje van de rugzak, hij lekt wat te makkelijk en bij navraag bij dochter blijkt niemand op school het bekertje te gebruiken.
De enige 2 voordelen zijn mijn inziens dat ie in de vaatwasser kan en dat een deel van de winst naar mooie projecten gaat.

Ik durfde het nooit hardop te zeggen. Omdat "weg met de wegwerpflesjes" in combinatie met het steunen van waterprojecten zo'n sympathiek idee is. Totdat ik gisteren deze tweet voorbij zag komen:


Precies! Eén duurzame waterfles per persoon is voldoende. En waarom geen wegwerpflesjes hergebruiken? Die wegwerpflesjes zijn er toch al. En van een kwaliteit, dat wil je niet weten. Soms compleet met spuitdop. Iedereen koopt wel eens zo'n wegwerpflesje; als je je duurzame waterfles bent vergeten, als je zin hebt in iets anders dan water of op vakantie in een land zonder drinkwater uit de kraan. En als je echt geen wegwerpflesje wilt kopen kun je er vast wel eentje opduikelen uit de afvalbak op de sportschool of het tankstation.

De jongste hier herbruikt liever een wegwerpfles. Het water smaakt beter. Hij neemt minder ruimte in in de tas en weegt minder. En het is niet zo'n ramp als ze hem vergeet.
De oudste gebruikt de Dopper wel. Mooie herinnering aan de middelbare school waar ze de flessen kregen bij de diploma-uitreiking.

Kuch, een citaat uit Sprout Challenger50
“In totaal zijn er al negen miljoen Doppers verkocht. Mensen gebruiken 40 petflessen per persoon per jaar. Met de verkoop van de Dopper zijn er dus al 9x40 miljoen = 360 miljoen petflessen bespaard.”

Daar kan ik dus niet tegen hè. Tegen dat soort rekensommetjes.
Dan ga je er vanuit dat:
- iedereen slechts één Dopper heeft en geen andere duurzame waterfles
- dat iedereen die een Dopper heeft geen wegwerpflesjes meer koopt
- dat in die 40 petflessen per persoon per jaar allemaal water zit om mee te nemen
- dat elke verkochte Dopper daadwerkelijk gebruikt wordt.

Dan weet ik iets beters voor het milieu:
"Als iedereen een wegwerpflesje een paar keer herbruikt, dan kun je 9 miljoen Doppers én 180 miljoen petflessen besparen."

Reacties