Appeloverschot

Zo'n 300 mini-appeltjes oogstte ik dit jaar van één leiboompje. Normaliter zijn het er een stuk minder, maar wel fiks groter. Kleine appeltjes zien er leuk uit, maar als je ze schilt en ontpit blijft er niets van over. De allerkleinsten legde ik voor de sier (lees voor de vogels en de slakken) op een tafeltje. We aten ze met 2 tegelijk. Ik maakte appelazijn, roze appelmoes dankzij de schil, hete bliksem, gaf er weg en bakte 3 taarten. Ge-appelboord en mèt schil.


Tarte tartin met bladerdeeg. Smeer een dikke laag boter op het taartblik. Dikke laag suiker en daarop de gehalveerde appeltjes. Afdekken met (kant en klaar) bladerdeeg. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Sap afgieten voordat je hem omdraait. Pas op, is heet!


Hele appeltjes onderop. Daar bovenop cake-beslag. Omdat ik veel vocht verwachtte had ik bloem bovenop de appeltjes gestrooid en de holle ruimte in de appels gevuld met een mengsel van rozijnen en bloem. Helaas gingen de appeltjes drijven en was het vrijgekomen vocht vermengd met het beslag wat een ietwat kleffe cake opleverde.


Laatste experiment met cakebeslag onderop. Dit keer losse rozijnen in de holle ruimte gedaan. Die tijdens het bakken hoger dan de appels kwamen...

Geen kaneel gebruikt. Dat overheerst zo. En het zijn van die lekkere elstar appeltjes. Wél vanille-suiker in het cake-beslag.

Vorig jaar was het een perenoverschot. Heel veel kleine peren tegen een stuk of 20 grote peren dit jaar. Ik prefereer een appeloverschot.

Reacties