Bakplaat schoonmaken

Eindelijk eens een keer niet vergeten om een foto voor èn na te maken!


Zonder schrobben of schuren een bakplaat schoonmaken. De truc is simpel; insmeren met groene zeep, klein scheutje ammonia op een schaaltje erbij en afdekken met folie of in een plastic zak stoppen.
Een halve dag later veeg je de aankoeksels er zo af.

Als je de oven luchtdicht afsluit kun je aangekoekte pannen, roosters, bakblikken insmeren met groene zeep en met een schaaltje ammonia in de oven zetten. Is de oven ook weer gelijk schoon.
Goed ventileren als je de oven opent.
Als je in een zak doet of afdekt met folie -> verwijder het plastic in de buitenlucht.

Overigens werkt de truc niet op bakpannen met een keramische laag. Geen idee waarom niet. Als deze gaan aanbakken en/of koeksel krijgen schijn je ze te moeten uitkoken met azijn. Niet getest. Ervaringen welkom.

De bakplaat op de foto is de veelgebruikte crispplaat van onze 30 jaar oude magnetron. Ik kan geen afscheid nemen van dat ding. We hebben zelfs toen we verhuisden de aanwezige inbouw-magnetron eruitgehaald en deze erin gezet. Gekocht in mijn studententijd toen ik geen oven had. En alle recepten voor taarten met de crispplaat die er waren destijds uitgeprobeerd.

Deze worteltaart in allerlei variaties (bietjes en cacao, pompoen en kardemon) wordt nog steeds regelmatig gemaakt.

En bladerdeeg bakt er fantastisch èn snel in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten