Annemieks vegaburgers

Annemiek probeert iedereen minder vlees te laten eten. En dat doet ze goed! Voordat haar blogpost weer wegebt in de tijd "pin" ik hier haar recept voor de vegaburgers.

vegaburgers

De vegaburgers zijn bedoeld om in bulk te maken en in te vriezen.

Ingrediënten:
1 beker witte bonen
1 beker kikkererwten
2 eieren
1 beker havermout
scheut olijfolie
1 gesnipperde paprika
1 gesnipperde ui
2 tenen knoflook of knoflookstengels
tijm
enkele blaadjes salie als je hebt
peper/zout
bloem indien nodig
Voor de afwerking: eieren en paneermeel

Werkwijze:
Kijk op haar blog voor een uitgebreide beschrijving. Ik vat het hier samen.
  • Neem gare bonen en kikkererwten (blik of zelf koken) en pureer ze.
  • Knip de kruiden, pers de knoflook en doe alle ingrediënten in een kom, de olijfolie als laatste.
  • Kneed de brij. Voeg bloem toe als te nat. Voeg blik- of kookvocht toe als te droog.
  • Laat de brij eventueel opstijven in de koelkast.
  • Vorm ballen, laat eventueel weer opstijven in de koelkast.
  • Paneer ze door ze 2 maal door ei en paneermeel te wentelen.
  • Verpak ze per stuk en vries ze in.
  • Niet ontdooien als je ze gaat bakken. Op hoog vuur aanbakken, keren en in 10 minuutjes op laag vuur met deksel op de pan gaar en warm laten worden.
Variatie:
Vervang de witte bonen door andere bonen.
Voeg mosterd, ketjap of sweet chilisaus toe.

Hier in huis wordt regelmatig geëxperimenteerd met vegavlees, zie:
Vleesvervangers
Vegetarische gehaktballen

Annemiek van Deursen is de nobelste persoon die ik ken. Zonder te oordelen, onvermoeibaar en ondanks lichamelijk ongemak zet zij zich in voor mensen die het minder goed getroffen hebben in het leven... Lees haar verhalen. En als je wat kunt missen. Het komt goed terecht!

Reacties