Zonde om oliebollen oud te laten worden. En dat zijn ze helaas al na 2 dagen. Vries het deel dat je niet dezelfde dag gaat opeten meteen in, haal ze op de dag dat je ze wilt gaan eten uit de vriezer, laat uurtje ontdooien en warm ze even op in de oven (of airfryer).
Hier waren nog zo'n 10 oliebollen en 3 grote goudrenetten over op 2 januari. Plus kliekjes yoghurt en karnemelk die op moesten omdat ze over de datum waren. Yoghurt en karnemelk kun je rustig na de datum gebruiken, ze zijn immers al bedorven (gefermenteerd), doch verhitten is altijd een veilig idee.
Ik maakte er oliebollenbrood van:
Ik had laagje oliebollen, laagje appelschijven, laagje oliebollen en enkele appelschijven bovenop. Achteraf gezien iets te ruimtelijk waardoor de bovenste laag oliebollen "droog" stond. Halverwege de baktijd met een vork nog wat aangedrukt. Volgende keer leg ik alle appels bovenop zodat de oliebollen volledig bedekt worden met het mengsel.
Binnen 24 uur was het oliebollenbrood tot de laatste kruimel op.
Het recept komt niet zo precies. Een eitje meer of minder, een oliebol meer of minder. En voor extra smaak kun je boter bovenop smeren of slagroom gebruiken.
Is het resultaat nat? Noem het dan oliebollenpudding.
Is het resultaat stevig? Noem het dan oliebollenbrood.
Zit het er tussenin? Noem het dan oliebollencake.
Hier waren nog zo'n 10 oliebollen en 3 grote goudrenetten over op 2 januari. Plus kliekjes yoghurt en karnemelk die op moesten omdat ze over de datum waren. Yoghurt en karnemelk kun je rustig na de datum gebruiken, ze zijn immers al bedorven (gefermenteerd), doch verhitten is altijd een veilig idee.
Ik maakte er oliebollenbrood van:
- 400 tot 500 ml zuivel
- 3 eieren
- 50 gram suiker
- koekkruiden
- 6 tot 12 oude oliebollen
- boter om schaal of blik in te vetten
- optioneel 3 goudrenetten
- mix de zuivel met de eieren, suiker en koekkruiden
- vet de schaal of het bakblik in
- snijd de oliebollen (en appels) in schijfjes
- leg ze in de schaal en giet het mengsel erover
- bak 45 minuten op 200 graden
Ik had laagje oliebollen, laagje appelschijven, laagje oliebollen en enkele appelschijven bovenop. Achteraf gezien iets te ruimtelijk waardoor de bovenste laag oliebollen "droog" stond. Halverwege de baktijd met een vork nog wat aangedrukt. Volgende keer leg ik alle appels bovenop zodat de oliebollen volledig bedekt worden met het mengsel.
Binnen 24 uur was het oliebollenbrood tot de laatste kruimel op.
Het recept komt niet zo precies. Een eitje meer of minder, een oliebol meer of minder. En voor extra smaak kun je boter bovenop smeren of slagroom gebruiken.
Is het resultaat nat? Noem het dan oliebollenpudding.
Is het resultaat stevig? Noem het dan oliebollenbrood.
Zit het er tussenin? Noem het dan oliebollencake.
Reacties
Een reactie posten