Zelf limonade-siroop maken

Tijdens mijn stage, lang geleden, in Sri Lanka dronk ik dagelijks Elephant Ginger Beer. Alle ginger ale die ik nadien uitprobeerde vond ik slappe aftreksels. Als ik op de ingrediƫntenlijst kijk zit er dan ook nauwelijks gember in, vaak slechts wat aroma.
Sinds kort hebben we een sodastream. Je weet wel van die reclame waar ze zeggen dat je geen wegwerpflessen meer nodig hebt en geld bespaart. Terwijl de bijbehorende peperdure siropen in kleine (440ml) plastic wegwerpflessen zit.

Gekochte gembersiroop (niet van sodastream) was wederom laf van smaak, al vinden de kinderen hem heerlijk. Aanleiding om eens te kijken of ik zelf gembersiroop kan maken. Ik googelde wat rond, zocht op siroop maken, surinaams gemberbier, tropisch gemberbier. Siroop maken blijkt heel simpel. Het is gefilterd vocht met suiker.

Er zijn 3 basisrecepten voor siroop:
  • 1,5 kg suiker per liter vocht. Om te zorgen dat de suiker goed oplost kun je basterdsuiker gebruiken. De koude methode wordt vooral gebruikt voor verse sappen die je niet wilt verhitten of voor aroma's die verloren gaan bij hoge temperaturen. In theorie is deze siroop door het hoge suikergehalte (60%) onbeperkt houdbaar. Doch als hij niet gekookt heeft zou ik hem koel bewaren en binnen een maand opmaken.
  • 1 kg suiker per liter vocht. Breng het vocht aan de kook, doe de suiker erbij en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • 0,5 kg suiker per liter vocht. Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat minimaal 5 minuten doorkoken. Vaak wordt er langer gekookt om de vloeistof te laten indikken. De smaak van niet vluchtige aroma's wordt dan intenser.
Gebruik schone flessen. Als je de siroop hebt verhit, heet in de fles giet en luchtdicht afsluit is de siroop een jaar houdbaar. Houdt de fles, na het vullen en luchtdicht afsluiten, even ondersteboven.
Na opening koel bewaren en binnen een maand opmaken.

Dan de smaakjes. Er zijn ongelooflijk veel varianten. In ingrediƫnten, hoeveelheden, in kooktijd en in sta-tijd. Siroop is niet meer dan suikerwater met een smaakje.

Siroop voor gemberlimonade:
- geraspte gember
- citroen- of limoensap
- kruidnagels
- (riet)suiker
- optioneel: piment, laurierblad, vanillesuiker, sinaasappelsap, geraspte citrusschil

Ondanks de piment, laurierblad en geraspte sinaasappelschil die ik extra toegevoegd had vond ik de smaak erg mild. Ik vermoed dat bij Elephant Ginger Beer de gember met de suiker gefermenteerd is. Het is namelijk een eeuwenoud recept en koolzuur zal daar niet los aan toegevoegd zijn. Het is een experimentje waard. Al vrees ik dat het dan meer op bier brouwen gaat lijken...

Siroop voor vlierbloesemlimonade:
- vlierbloesem (hele schermen of alleen de bloemetjes)
- citroenschijven (1 citroen per liter)
- suiker
- optioneel: citroenmelisse, munt, vanillesuiker

Laat 1 tot 3 dagen weken in water zonder de suiker. Dan (koken, laten afkoelen) filteren, suiker afwegen en (opnieuw) koken met de suiker en in flessen doen.

Update 4 maanden later, blog met foto's over vlierbloesemsiroop.

Reacties