Vlierbloesemsiroop

Zelf siroop maken is heel makkelijk. Het enige waar je rekening mee moet houden voor vlierbloesemsiroop is het seizoen. Dat moet uiteraard als de vlier in bloei staat, meestal in de maand mei.

Lees hier de algemene post over siroop maken.

  • Knip bloemschermen ergens op een schone plaats waar niet gespoten wordt en geen uitlaatgassen zijn.
  • Spreid de schermen uit en verwijder beestjes, pluisjes en ander spul wat er niet thuishoort.
  • Niet wassen!
  • Knip boven een kom de eerste vertakking weg van de schermen. (Je kunt ook alle vertakkingen wegknippen zodat je alleen bloemetjes overhoudt.)
  • Giet er water bij, zoveel dat alles onder water staat.
  • Voeg (onbespoten) schijven citroen toe, ongeveer 1 citroen per liter. Ik nam 2 limoentjes waarvan ik de schil raspte voordat ik hem in schijven sneed.
  • Laat 2 dagen staan.
  • Filter de vloeistof.
  • Weeg de vloeistof (ik had 1,4 kg = 1,4 liter) en neem hetzelfde gewicht in suiker.
  • Breng de gefilterde vloeistof aan de kook, voeg de suiker toe en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Giet de hete siroop in flessen, sluit de fles en laat afkoelen.
  • De siroop is luchtdicht afgesloten zeker een jaar houdbaar.
  • Na openen in de koelkast bewaren en binnen een maand opmaken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten