Bestrijdingsmiddelen eikenprocessierups

Ik woon in een straat aan het water met prachtige eikenbomen. Negen jaar geleden hingen er voor het eerst lintjes in met een waarschuwing voor de eikenprocessie-rups. De gemeente liet de nesten al die jaren begin juli wegzuigen. Vorig jaar hadden slechts drie bomen nesten, de jaren ervoor waren dat er beduidend meer. Dit jaar hebben we niets...

De gemeente bevestigt in een tweet dat ze Xentari gespoten hebben in vier straten, het zou onschadelijk zijn voor mens en dier beweren ze. Nou, als rupsen er aan dood gaan lijkt mij dat niet juist, maar goed.

De gemeente bericht op Facebook en in de lokale krantjes dat ze de eikenprocessierups bestrijden met natuurlijke middelen. Dat klopt. Zo zijn er vele mezenkastjes opgehangen.
Ik zal dan ook wel pech hebben dat ik net in een van die vier straten woon waar ze geëxperimenteerd hebben met Xentari.

Dit jaar hebben we voor het eerst geen jonge meesjes in de nestkast. Het nest is verlaten. Ik vrees honger. Álle jonge rupsen zullen gedood zijn. Of wellicht hebben de ouders vergiftigde rupsen gegeten.

Het erge van gif spuiten is dat je de natuurlijke vijand ook uitschakelt. Volgend jaar zijn er minder mezen... Waardoor er in het vroege voorjaar, als ze nog geen brandharen hebben, minder eikenprocessierupsen weggevangen zullen worden.

Enfin.

Daar komt nog een "commerciële", waar ik blij van word, bij: Rufix (nee geen aandelen).
Een plakkerig stroopachtig goedje dat je in de nesten spuit en dat de brandharen en rupsen fixeert. 100% biologisch afbreekbaar. Succesvol getest in Landalpark Twenhaarsveld in Holten en het wordt nu uitgerold naar alle Landalparken.

Reacties