Eikenprocessierups bestrijden

Het lijkt erop dat er dit jaar meer eikenprocessierupsen waren dan andere jaren alhoewel er hier, in een laan met eikenbomen, het er juist minder zijn. Minder bomen besmet en de nesten waren kleiner.

Voor het 8e jaar op rij worden nesten met eikenprocesssierupsen weggezogen door de gemeente hier in de straat.
De meeste, niet weggezogen, eikenprocessierupsen zijn op het moment van schrijven (augustus) alweer veranderd in nachtvlinders en gaan eitjes leggen die half april uitkomen en een nieuwe plaag zullen gaan vormen.

Dat er steeds meer lijken te komen kan komen door warme zomers. Rupsen zoeken de warmte op, ze zitten meestal aan de zonzijde van de stam. Midden in het bos, waar de stam in de schaduw staat, zie je ze meestal niet. Daar waar de mens vertoeft, in lanen en parken, des te meer.

Uit de Gooi- en Eemlander 29 september 1927
Een verhaal dat meerdere keren de krant haalde
over een periode van 10 jaar (via Delpher).
Plaats en temperatuur is niet het enige dat een rol speelt in de toename. Deze vervelende rups krijgt steeds minder natuurlijke vijanden als de vleermuis die de nachtvlinders eet, mezen en zwaluwen die de rupsen eten voordat deze brandharen krijgen en sluipwespen die eitjes in de rupsen leggen.

Als je na half mei nesten ontdekt kun je er beter uit de buurt blijven omdat de rupsen dan brandharen hebben. Meldt het bij de gemeente, deze komen het als het goed is in de maand juli (als alle rupsen in het nest zitten te "poppen") de nesten opzuigen waarna ze verbrand worden.

Ik heb wat in oude artikelen gesnuffeld en sprak er met familie in Italië over. Alwaar deze rups net zoals de mug en steekvlieg gewoon een beestje is waar je last van hebt, het ene jaar wat meer dan het andere. En voornamelijk van half mei tot eind juni als ze brandharen hebben.

Tips om eikenprocessierupsen te bestrijden:
  • Hang mezen-, zwaluw- en vleermuiskastjes op.
  • Gebruik geen gif. Niet voor mieren. Niet voor de buxusrups. Niet voor slakken. Gif komt in de kringloop terecht waardoor er plagen kunnen ontstaan van beesten die er immuun voor zijn en afname van natuurlijke vijanden die dit gif via het eten van rupsen e.d. binnenkrijgen.
  • Bestraat en maai minder. Hiermee vergroot je het leefgebied van de natuurlijke vijanden.
  • Als je ze in processie ziet lopen, leid de voorste achter de achterste aan! Ik kwam het verhaal dat ze dan dagen achter elkaar in rondjes blijven lopen meerdere keren tegen. Het zal vast en zeker wel een sterk verhaal zijn. Maar hé, baat het niet, schaadt het niet. En als ze een paar uur rondjes lopen put je ze in ieder geval uit.
  • Laat klimop op de boomstam groeien zodat er geen zonnige plekjes meer zijn. Zorg wel dat de klimop niet in de kruin komt, dat is minder goed voor de boom.
  • Plaats lijmringen boven en onder de nesten waar de rupsen op vast blijven zitten.
  • Plaats gladde barrières waar ze geen grip op hebben bovenaan de stam. Zodat ze niet bij de bladeren kunnen.  

Tips wat je kunt doen als je last hebt van de brandharen vind je hier.

Update 1 september 2019;
Uitstekende resultaten bij proeflocaties met natuurlijke vijanden; 80% minder nesten en 90% van de nesten aangevreten!

Reacties