Hop

De hopplanten (voorjaar 2018 gekocht) hadden eindelijk bellen die ik kon oogsten.

Ik had destijds net een hopplant bij een tuincentrum gekocht toen ik op een marktje een bierbrouwer trof met planten. Verschillende soorten (die van het tuincentrum staat Humulus Lupulus op en dat betekent gewoon hop). Ik kocht op zijn aanraden Spalter Select en zette de plant naast de andere plant. En nu weet ik dus niet welke bellen van de Spalter Select zijn.


Zoals jullie misschien weten ben ik niet zo'n fan van voedseldrogers. En ook drogen in de oven vind ik zonde van de energie. Bovendien gaan bij hogere temperaturen kleur, smaak en vitaminen verloren. Zo mag de droogtemperatuur bij hop niet boven de 65 graden komen.


Hopbellen kun je drogen op horren of truiendrogers. Ik deed ze in een sinaasappelnetje en hing ze in het trappengat. Geen heel goed idee want toen ze bijna droog waren en ik ze even opschudde vielen er blaadjes doorheen. Nu hangen ze in een waszak.

Hopbellen kun je zonder ze te drogen gelijk verwerken in bier of thee. Alleen als je ze later wilt gebruiken moet je ze drogen. Bewaren kan tot 1 jaar, de smaak gaat snel achteruit. Bierbrouwers vriezen gedroogde hop daarom ook wel in.

Van gedroogde hopbellen kun je kussentjes maken. De geur maakt slaperig.

In bier wordt het gebruikt als smaakmaker en conserveringsmiddel.

In thee wordt het om de heilzame werking gebruikt. Er worden meerdere heilzame werkingen toegeschreven aan hop; kalmerend, tegen slapeloosheid, tegen overgangsklachten en spijsverteringsbevorderend. Maar daar waag ik me niet aan, google maar even.

Reacties