Waterslot

Er kwam steeds meer wijn-in-wording in het waterslot en ik googelde een rondje hoe dat kon. Het waterslot kwam niet in aanraking met de vloeistof (bij start was er 5 mm ruimte) en toch leek het alsof de vloeistof omhoog gezogen werd.

Te weinig ruimte boven de vloeistof of een te heftige gisting bleken dit te kunnen veroorzaken. Het was eenvoudig op te lossen door het waterslot er even af te halen, schoon te maken en opnieuw te plaatsen. Dit keer met iets tussenruimte en nu gaat het goed.

Ik vind het zo gezellig in de keuken. De druiven van het balkon die staan te pruttelen doordat de suiker omgezet wordt in alcohol. Plop, plop klinkt het dan door het waterslot.

Een waterslot is nodig omdat er geen zuurstof bij mag komen, dan zou de alcohol omgezet worden in azijn. Terwijl er wel koolzuurgas, dat ontstaat door de omzetting van suiker in alcohol, moet kunnen ontsnappen.

Heb je geen waterslot? Je kunt er zelf een maken met een slangetje dat je vouwt zodat er een "sifon" ontstaat. Of laat het uiteinde van een slangetje uitkomen in een glas water.

Waar je ook gebruik van kunt maken is dat koolzuurgas zwaarder is als lucht. Zorg dat je wat ruimte hebt boven de vloeistof en een piepklein gaatje bovenin de kurk/dop. Het ontstane koolzuurgas zal als een deken op de wijn blijven liggen en door overdruk zal het naar buiten geperst worden door het kleine gaatje. Diezelfde overdruk zorgt ervoor dat er geen lucht naar binnen gaat.

Hobbybrouwen (Johnny Stardust)
Tijdens mijn zoektocht naar de oorzaak van wijn in het waterslot kwam ik de term ballon-wijnen tegen. Een ballon die opgeblazen wordt door het koolzuurgas. Wél blijven controleren en op tijd leegknijpen anders knapt ie.

Wijnmaker.blogspot
Je kunt het imiteren met een plastic zakje en een elastiek. En toen kwam ik terecht op Luc's wijnblog... En verdwaalde ik even. Mandarijnenwijn. Vlierbloesemwijn. Een test met bakkersgist ipv wijngist. Marmite als voedingszout. Heerlijk wat een informatie!  

Zelf wijn maken van je druiven?

Lees hier hoe.

Kijk hier mijn instagramfoto's en -filmpjes.

Ik doe het in een gewone wijnfles en inmiddels zonder enige toevoeging. Geen starter, geen voedingszout en geen sulfiet. Ik vind het vooral leuk om het proces te zien. Ik ben geen wijndrinker (bier it is!) en laat het na het proeven wijnazijn worden. Die is echt heerlijk!

Reacties