Basilicum stekken

Dochter kwam pizza's eten en we hadden een plantje basilicum gekocht. "Ohhh, mag ik daar stekjes van meenemen?". Ik schoot in de lach. "Basilicum is eenjarig en dat kweek je op uit zaad. In het voorjaar en zomer kun je de plant scheuren en de gesplitste stukken in de tuin zetten." Dochter was onverstoorbaar. Ze oogstte blaadjes voor de pizza, liet steeds de twee onderste grote blaadjes aan de stengel en zette ze in een glas met water. Ze nam alle stengels mee. Dan toch ook maar eens zelf proberen. Et voila, het is nu 3 weken verder... Volop wortels en piepkleine blaadjes bij de knop van de twee overgebleven bladeren.

Ik googelde even. En ja hoor, basilicum is een vaste plant die je kunt stekken. Dat basilicum buiten verdwijnt in de winter is omdat ie niet tegen vorst kan. Weer wat geleerd!

Knip een stengel onderaan af en top hem zo dat je de twee grote bladeren onderaan overhoudt. Zet hem in water en als ie flink wat wortels heeft in de aarde.

Langer plezier van je gekochte plant? Pluk dan geen blaadjes maar knip de stengel af tot de onderste twee grote bladeren. Vanuit die knop kunnen er weer nieuwe bladeren groeien.

Lange kale stengels putten de plant uit, er blijft geen energie over om nieuwe blaadjes te vormen.

Reacties