Deodorant uit een potje

Dat merk van die shampoo-bar van laatst verkoopt ook deodorant uit een blikje. Ik merkte toen al op dat ik niet snap dat als je je als milieu-vriendelijk presenteert je deodorant in wegwerpblikjes van aluminium verpakt. Maak er dan op zijn minst statie-geld-blikjes van. Of biedt hervul-verpakkingen aan.

Zelf deodorant-uit-een-potje maken is reuze simpel met baking soda als werkzame stof, olie-vet-was als drager en een bindmiddel voor de stevigheid. Eventueel nog wat geurolie erbij voor een fijn luchtje.


Ik had nog een receptje liggen:

 • 3 eetlepels kokosvet
 • 3 eetlepels baking soda
 • 3 eetlepels maïzena
 • optioneel paar druppels etherische olie
Smelt het kokosvet voorzichtig in de magnetron. Ik gebruikte de ontdooistand. Kokosvet smelt al bij 25 graden, reden waarom het in de tropen kokosolie genoemd wordt :-).
Roer de baking soda en maïzena er goed doorheen. Voeg op het laatst een paar druppels etherische olie toe.

Schenk de nog vloeibare prut in een klein potje of een oude stick-verpakking en laat hard worden.

Ik heb hem nu een paar dagen 's ochtends gebruikt en het werkt goed. Zweetlucht blijft weg.

Ik vond hem iets te hard om op te smeren vanuit een potje als je koude handen hebt. Voor een stick is de hardheid prima, het kokosvet smelt zodra het op je warme huid komt.
De volgende keer* doe ik voor een wat smeerbaardere substantie een lepel maïzena minder en een lepel kokosvet extra.

 • 4 eetlepels kokosvet
 • 3 eetlepels baking soda
 • 2 eetlepels maïzena

Ik gebruik al jaren, naar volle tevredenheid, aluin. Een zoutstick die in de winkel bij de scheerspullen ligt (om bloed te stelpen). In het begin deed ik stick nat maken, smeren en stick te drogen leggen. Omslachtig dus later sloeg ik de stick kapot en deed de losse kristallen met water in een sprayflacon. En nu gebruik ik alweer jaren een simpele sportdrank-wegwerpfles omdat de kristallen soms het pompje verstopten. En vraag me naar aanleiding van dit smeersel af of ik i.p.v. aluin ook baking soda zou kunnen gebruiken?

De dochter heeft nog een eco-deo-stick in gebruik. Die gaan we hervullen met de stevige variant zodra die op is. Foto's volgen nog. En tegen die tijd heb ik water met baking soda uitgeprobeerd.


* Update

 • Lepel kokosvet extra en lepel maïzena minder zorgde niet voor een betere smeerbaarheid. De deo werkte iets minder goed, dus ik keer weer terug naar het oorspronkelijke recept.
 • Water met baking soda uitgeprobeerd. Werkt minder goed dan water met aluin.
 • En ik kreeg ook nog de tip alleen maïzena. Dat moet ik nog uitproberen.

Reacties

 1. ik heb ook zo'n kristal stick deo. Doe het altijd direct na het wassen onder mijn oksels, dan zijn ze nog nat. Lekker simpel. Maar merk dat ik er soms irritatie door heb, dan smeer ik weer even iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten