Daslooksoep met doperwten


De daslook staat alweer in bloei en de smakelijke bladeren zullen binnen enkele weken verdwenen zijn. Er hing hier nog van vorig jaar een krantenknipsel van dit recept, toen was ik te laat om het nog uit te proberen en hebben we tuinbonen in een ander gerecht verwerkt. Ik maakte een variant op het recept met wat ik nu in huis had en kom tot de volgende ingrediƫnten:

  • 75 gram daslook
  • 300 gram aardappels
  • 1 prei
  • 200 gram diepvrieserwtjes
  • 1 liter bouillon
  • 2 eieren
  • boter om te bakken
  • appelazijn
  • zout en peper
  • bloemetjes ter garnering

Snij de prei en bak. Schil de aardappelen, snijdt in kleine stukjes en bak even mee. Doe de bouillon erbij en laat 10 minuten koken. Doe de erwtjes erbij en laat koken tot alles gaar is. Maak ondertussen roerei en houdt apart. Pureer de soep. Doe het roerei erbij en breng op smaak met citroensap, peper en zout. Garneer met een paar bloemetjes.

Een zachte, milde, romige soep.

In Oost-Europa is het een bekendere plant en zijn er talloze recepten. De basis is meestal: daslook, ui, aardappel, bouillon en room. Volgende keer ga ik voor een pittigere variant; ui i.p.v. prei, een groen pepertje en knoflook erbij en garneren met parmezaanse kaas.

Op naar de zadenoogst. Voor daslookkappertjes!

Reacties

  1. Ik kreeg altijd daslook vanuit familie in Oostenrijk, ook ingemaakt in olie maar dat durf ik nog niet aan. Heb daslook sinds twee jaar ook in eigen tuin: heerlijk!!!!
    Bedankt voor dit recept!
    Wendy

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten